Bratranec tresky je k dostání v Lidlu. Je to jedna z nejzdravějších ryb a je mnohem levnější.

Zdravý a výživný jídelníček by měl obsahovat nejen ovoce a zeleninu, ale také ryby, které obsahují bílkoviny, omega-3 kyseliny a vitamin D. Navíc i přes přítomnost zdravých tuků zůstává libovou a chutnou variantou. Některé ryby jsou z hlediska výživové hodnoty lepší než jiné. Jednou z nejhodnotnějších je treska, ale našli jsme i levnější náhradu.

  1. Mirunu doporučujeme do jídelníčku díky vysokému obsahu bílkovin, omega-3 kyselin a vitaminu D.
  2. Miruna je levnější náhradou tresky, vyznačuje se bílým, jemným a šťavnatým masem.
  3. Konzumace miruny dvakrát týdně může být zdraví prospěšná, například snižuje riziko srdečních onemocnění.

Co stojí za to vědět o miruně?

Miruna patří mezi treskovité ryby. Žije především na pobřeží Atlantského a Tichého oceánu. Z tohoto důvodu rozlišujeme dva druhy – mirunu patagonskou (vyskytuje se u pobřeží Chile a Argentiny) a mirunu novozélandskou. Má charakteristické tělo zužující se směrem k ocasu. Maso miruny je bílé, křehké a šťavnaté. Výrobci zároveň tvrdí, že v něm nejsou žádné kosti.

V současné době probíhá v Lidlu akce na filet z novozélandské miruny bez kůže s certifikátem MSC (certifikát udržitelného rybolovu).

Miruna a treska – která ryba je zdravější?

Miruna je příbuzná tresky. Proto není divu, že se obě ryby často srovnávají. Treska je navíc ve srovnání s mirunou poměrně drahá. Stojí za to ověřit, zda by levnější náhražka nebyla lepší.

Ve 100 g miruny je obsaženo:

  1. 74 kcal,
  2. 15 g bílkovin,
  3. 1,2 g tuku (včetně 0,3 g omega-3 mastných kyselin ),
  4. 63 mg cholesterolu,
  5. 264 mg draslíku,
  6. 0,8 mcg vitaminu D3,
  7. 0,96 mg železa,
  8. 30 µg selenu,
  9. 34,4 µg vitaminu A.

Naopak 100 g tresky obecné poskytuje:

  1. Z toho je 82 kcal,
  2. 17,8 g bílkovin,
  3. 0,67 g tuku (včetně 0,194 g omega-3 kyselin),
  4. 43 mg cholesterolu,
  5. 413 mg draslíku,
  6. 0,9 µg vitaminu D3,
  7. 33,1 mcg selenu,
  8. 12 mcg vitaminu A.

Při porovnání mireny s treskou je třeba poznamenat, že mirena je chudší, ale obsahuje více tuku a cholesterolu. Z hlediska důležitých makro- a mikroprvků jsou hodnoty podobné. Nicméně ani tresku, ani mirenu bychom neměli zavrhovat ve prospěch druhé jmenované ryby, protože obě jsou velmi zdravé.

Proto byste měli mirenu jíst co nejčastěji.

Konzumace ryb, včetně miruny, alespoň dvakrát týdně je velmi žádoucí pro prevenci některých onemocnění. Přítomnost nenasycených mastných kyselin vede ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění, včetně infarktu a revmatoidní artritidy. Zvyšují také agregaci krevních destiček, čímž chrání před tvorbou krevních sraženin. Vitamin A je prospěšný pro zrak a selen podporuje zdraví štítné žlázy.

Neměli bychom také zapomínat, že mirena obsahuje cenné vitaminy skupiny B ( niacin, vitamin B6, kobalamin ), které mají také velký vliv na naše zdraví, mimo jiné podporují: fungování nervové soustavy.

Jak podávat Mirunu?

Díky své jedinečné chuti a šťavnatému masu se miruna velmi snadno připravuje. Nejjednodušší způsob přípravy je samozřejmě smažení. Nezapomeňte však zvolit tu správnou.

Místo smažení můžeme mirunu péct v alobalu nebo vařit. Nejlepší je podávat rybu s čerstvou zeleninou. Chuť masa můžeme zvýraznit pokapáním citronovou šťávou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *