Toto divoké ovoce zachraňuje srdce. Češi ho jedí o svátcích a je tak trochu zadarmo.

Přestože toto ovoce zná každý a občas ho jíme v podobě marmelády, samotný šípek zůstává pro českou společnost téměř anonymní. Přitom byste ho měli jíst nejen na Tučný čtvrtek jako náplň do koblih. Proč?

  • Vlastnosti šípků: V České republice rozšířené šípky jsou bohaté na vitaminy (zejména C, A, E) a minerální látky. Její plody jsou ceněny pro svou chuť a zdraví prospěšné účinky a používají se v potravinářském, kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.
  • Zdravotní účinky: Šípek posiluje imunitní systém, zlepšuje stav pokožky a vlasů, podporuje kardiovaskulární, nervový a trávicí systém. Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhá chránit organismus před stárnutím a záněty.
  • Použití v kuchyni: Šípky se používají do zavařenin, jako jsou džemy, čaje, sirupy, tinktury a omáčky. Jejich lehce nakyslá chuť se dobře mísí s ostatními přísadami a dodává pokrmům výživnou hodnotu.
  • Všestrannost a tradice: Šípek je pokladem české kuchyně, který v sobě spojuje tradiční využití s moderním přístupem ke zdravé výživě. Její pravidelná konzumace podporuje zdraví a je cenným prvkem každodenní výživy.
  • Měl bych jíst šípky?

Divoká růže (latinsky Rosa canina ) je rostlina z čeledi růžovitých ( Rosaceae ), zahrnující několik různých druhů, rozšířená téměř po celém světě, zejména v Evropě a Asii. V Českérepublice je rozšířená v nížinách i na horách a roste planě, takže je možné její plody volně sbírat a užívat si blahodárných účinků šípků. Samozřejmě je to také skvělý nápad pro zahradní rostlinu .

Růže šípková se vyznačuje rozložitými, pichlavými výhonky, které mohou dosahovat až třímetrové výšky. V létě rostlina vytváří charakteristické růžové květy , které se po odkvětu mění v plody. Šípkyjsou oválné, červenooranžové, o průměru 1 až 2 cm. Každý plod obsahuje mnoho malých semen obklopených chmýřím, což vyžaduje opatrnost při přípravě ke konzumaci nebo zpracování.Toto divoké ovoce zachraňuje srdce. Češi ho jedí o svátcích a je tak trochu zadarmo.

Jíme šípky v České republice?

Šípky jsou v České republice dlouhodobě oblíbené a ceněné pro své léčivé účinky i chuť. V lidové tradici se šípky používaly jako přísada do zavařenin a domácích léků a také jako dekorace v kuchyni. Moderní zájem o zdravý životní styl vrací popularitu šípků jako složky přírodních doplňků stravy a organické kosmetiky.

Šípky se díky svému bohatství na vitaminy a antioxidanty často používají k domácímu konzervování, ale i v potravinářském, kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Češi si však tyto plody mohou spojovat především s koblihami, které se obvykle ve velkém množství konzumují na Tučný čtvrtek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *