Takové jsou výhody konzumace nakládaných okurek. Nejsou vhodné pro každého

Konzervované okurky patří spolu s kyselými okurkami k nejčastěji připravovaným zimním zavařeninám. Obvykle je nosíme k zimním večeřím. Nakládané okurky bychom však měli jíst co nejčastěji. Zjistíme nejen to, jaké makro a mikroživiny obsahují, ale také na co jsou nejlepší.

  1. Nakládané okurky jsou na zimu velmi oblíbené.
  2. Nakládané okurky se připravují v nálevu z octa a cukru.
  3. Nakládané okurky si zachovávají většinu svých výživových hodnot.

Nakládané okurky – co to je?

Nakládané okurky jsou vlastně nakládané okurky, naložené a následně konzervované v octovo-cukrovém nálevu. Do sklenic se přidává různé koření, včetně bobkového listu, nového koření, kopru a hořčice, které zvýrazní chuť konzerv. Ministerstvo pro rozvoj zemědělství uznalo jako regionální produkt .

  1. Nakládané okurky – obsahují mrkev, hořčici, křen a kopr,
  2. nakládané okurky – obsahují pepř, hořčici, křen, kopr, bobkový list a nové koření a nakládané okurky obsahují navíc porci cukru,
  3. nakládané okurky – do nálevu se přidává česnek.

První recept na nakládané okurky pochází z počátku 17. století, ale první se dochovaly až do středověku. Díky své nasládlé chuti se hodí k mnoha slaným pokrmům. Mnoho lidí si všímá jejich výjimečné křupavosti.

Konzervované okurky – čím se liší od nakládaných okurek?

Nakládané okurky jsou často srovnávány s kyselými okurkami. Způsoby jejich přípravy se však liší. Nakládané okurky procházejí přirozeným procesem kvašení, při kterém se jednoduché cukry přeměňují na kyselinu mléčnou. To následně ovlivňuje probiotické vlastnosti nakládaných okurek. Nakládané okurky žádné nemají.

Nakládané okurky – proč se vyplatí je jíst?

Zelenina v octovém nálevu si zachovává většinu prospěšných látek. Totéž lze říci o nakládaných okurkách, které jsou stále pokladnicí vitaminů skupiny B, vitaminu C, hořčíku, mědi, zinku, vitaminu K, vápníku, železa, vitaminu E a vlákniny. Jejich vysoký obsah se projevuje podporou organismu na různých úrovních.

Vitamíny C a E jsou silné antioxidanty, které chrání před vznikem zánětů tím, že bojují proti nadbytku volných radikálů. Vitamin D podporuje normální strukturu a zdraví kostí a vitamin A je vhodný pro zdraví očí. Železo potřebujeme pro tvorbu hemoglobinu a zinek pro srážlivost krve. Hořčík pomáhá regulovat krevní tlak. Vápník zase přímo ovlivňuje funkci kostí.

Okurky – kdo by se před nimi měl mít na pozoru?

Přestože si nakládané okurky zachovávají většinu cenných živin, někteří lidé by měli být opatrní. Díky octovo-cukrové náplni obsahují tyto zavařeniny mnohem více jednoduchých sacharidů. Je lepší si je uvařit doma, abyste měli množství cukru pod kontrolou. Tím se vyhneme náhlému zvýšení hladiny glukózy v krvi.

Samotný octový nálev může způsobit zažívací potíže, zejména lidem s žaludečními vředy nebo syndromem dráždivého tračníku.

Tradiční nakládaná zelenina v kuchyni – k čemu je dobrá?

Recept na tradiční nakládané okurky je velmi jednoduchý. Omyté okurky vložte do sklenic. Přidáme ocet, cukr, sůl, kopr, oregano pepř, hořčici a česnek. Vše zalijte horkou vodou a obraťte. Po čtrnácti dnech je můžete konzumovat. Nakládané okurky se hodí k různým pokrmům, včetně plněných vajec a tatarského bifteku. V některých regionech jsou jednou z hlavních složek zeleninového salátu podávaného o svátcích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *