Krupnik je bezesporu jednou z nejčastěji připravovaných polévek v českých domácnostech, a i když na ni ne každý vzpomíná v dobrém, je třeba uznat, že zasytí a dodá energii. Můj recept na krupnik má však s hustou polévkou podávanou ve školních jídelnách pramálo společného. Zaměřuji se na zdraví, maso a přidávám dvě věci. Jednu až tehdy, když jsou kroupy měkké.
Pokud nemáte na krupnik ty nejlepší vzpomínky, možná to není samotnou polévkou, ale špatným způsobem její přípravy. Mám podobnou zkušenost – krupnik jsem si spojovala s hustou kaší bez koření, kterou jsem drtila ve školce a doma, když jsem byla nemocná. Když jsem však začala vařit sama pro sebe, chtěla jsem vyzkoušet, zda krupnik opravdu musí být vždycky špatný. No, nemusí být.
Jako první jsem se postaral o krupicovou kaši. Místo jemných krupic, které se mi lepily v krku, jsem se rozhodla pro krupice perlové. Také jsemkuřecí stehna nahradil vepřovými žebírky a spoustou vnitřností, které mám moc rád a ke kroupám se hodí. Abych polévce dodala více chuti a barvy, začala jsem do ní přidávat také ingredienci, kterou mám vždy ve spíži, a to sušené houby. A na závěr přidávám lžíci nebo dvě octa. Proč to dělám? Ocet přidaný na konci vaření zabrání ztmavnutí a rozvaření krupice. Proto jsou moje kroupy výborné i druhý den.
Nejlepší recept na krupnik. Postarejte se o maso a dvě přílohy.
Složení: 1. Křupavá polévka, 2. Křupavá polévka, 3. Křupavá polévka, 4:
- approx. 600-800 g vepřových žeber,
- 600-800 g vnitřností (doporučuji polovinu drůbežích žaludků a srdcí),
- několik brambor,
- půl hrnku prosných krup (doporučuji perlové kroupy),
- italské: 3 mrkve, 2 petržele, kousek celeru, pórek,
- 1 cibule,
- sůl, pepř, nové koření,
- nasekaný kopr,
- trochu sušených hub (já přidávám 4-6),
- ocet.
Rich Krupnik – jak připravit:
- Začněte důkladným očištěním vnitřností. Pak je vložíme do hrnce, přidáme žebra a na mírném ohni přivedeme k varu. Nezapomeňte použít příliš mnoho vody – měla by pokrývat maso asi na tři prsty.
- Když se nahromadí vodní kámen, vyjměte ho a přidejte několik kuliček oregana, pepře a bobkový list. Přidejte oloupanou a nakrájenou zeleninu spolu s oloupanou cibulí a sušenými houbami nakrájenými na kousky. Vařte na mírném ohni, dokud maso nezměkne.
- Oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky. Když je maso měkké, přidejte je do polévky. Na pánvi s rozehřátým máslem osmahněte kroupy. Trochu je osolíme a za stálého míchání smažíme několik minut. Poté přidejte několik naběraček vývaru a kroupy vařte asi 5-10 minut. Poté přidejte kroupy do polévky.
- Když jsou kroupy a brambory měkké, přidejte jednu nebo dvě lžíce octa, osolte a opepřete.
Takto připravený krupnik lze dochutit ztuženou smetanou, ale já nejsem příznivcem zbělených polévek. Rád však krupnik ochutím koprem. Takto připravená večeře určitě každého potěší a dodá sílu v těžkých, zamračených dnech.