Často si na polévky vzpomeneme až v zimě, bez kterých jsme si dříve nedokázali představit večeři. Dnes už dvouchodový komplet nepatří do každodenních scénářů. Když však venku klesne teplota, zahřívací miska okurkové polévky působí jako náplast na střeva.
Osobně neznám nikoho, kdo by neměl rád okurkovou polévku. Navíc je to jedno z těch jídel, které lze připravit jak v masové, tak ve vegetariánské verzi. Obě chutnají skvěle, i když příznivci tradičních chutí pravděpodobně více ocení polévku připravenou z vepřových žeber . Jedinečnou chuť okurkové polévce v libové verzi dodává přídavek pórku osmaženého na másle.
Jak okurková polévka působí na střeva?
Hlavní složkou polévky jsou nakládané okurky, které jsou pokladnicí užitečných látek. Je pravda, že vařením ztrácejí část svých probiotických vlastností, ale stále obsahují mnoho prospěšných bakterií vzniklých během procesu kvašení. Mají také vysoký obsah vlákniny, která podporuje střeva tím, že zabraňuje zácpě a zlepšuje metabolismus. Vláknina je přírodní prebiotikum, které podporuje růst prospěšných střevních bakterií.
Kromě toho je okurková polévka plná vitamínů a minerálů – má vitamíny skupiny B, vitamín C, hořčík a draslík. Důležitá je také teplota konzumované polévky. Okurková polévka by neměla být horká a teplá polévka má zklidňující účinek na podrážděnou střevní sliznici. Může zmírnit průjem nebo jiné příznaky dráždivého tračníku .
Jak si připravit zdravou okurkovou polévku?
Ke zklamání tradicionalistů nejzdravější verze okurkové polévky neobsahuje vepřová žebra. Doporučuje se přidat tuk v podobě olivového oleje nebo trochu pravého másla, protože tuk napomáhá vstřebávání vitamínů. Příliš mnoho živočišného tuku však může zatížit játra a srdce.
Lidé s nesnášenlivostí laktózy by se měli vyhnout přidávání smetany. Pokud chcete polévku zahustit, můžete do ní přidat lžíci pšeničné mouky.
Jednoduchý recept na okurkovou polévku
Níže je uveden recept na okurkovou polévku na zeleninovém vývaru. Tento vývar lze připravit předem a uchovávat ve sklenicích v chladničce. Do polévky se také velmi dobře hodí použitelné kostky vývaru z mrazáku.
Ingredience: 1:
- 1 pórek,
- 2 lžíce másla,
- 2 mrkve,
- 1 kořen petržele,
- kousek celeru,
- 4 brambory,
- 6 nakládaných okurek,
- 2 litry zeleninového vývaru,
- 2 bobkové listy,
- 3 zrnka pepře a oregana,
- sůl, pepř podle chuti,
- nepovinně: lžíce pšeničné mouky, svazek kopru.
Provedení:
- Pórek nakrájíme na malé proužky.
- V hrnci se silným dnem rozpustíme máslo a přidáme nakrájený pórek. Dusíme pod pokličkou asi 5 minut. Poté přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, petržel a celer. Chvíli smažte a pak přilijte vývar.
- Přidáme bobkový list, oregano pepř a na kostičky nakrájené brambory. Na mírném ohni vařte do měkka.
- Když zelenina změkne, přidáme spolu s kyselým nálevem nahrubo nastrouhané nakládané okurky.
- Pokud přidáváte mouku, rozmíchejte ji nejprve ve studené vodě, zalijte vývarem a vmíchejte do polévky.
- Hotovou okurkovou polévku můžeme posypat koprem.