Není divu, protože jde o jednoduché jídlo připravované pouze z místních surovin. Je vydatný a chutný. Určitě se bude líbit nejen milovníkům brambor.
Bramborový koláč je chutná a levná večeře.
Základembramborového koláče, stejně jako dalších tradičních polských jídel, jsou snadno dostupné produkty. Brambory vždy zaujímaly v našem jídelníčku důležité místo. A vzniklo z nich mnoho levných a vydatných pokrmů. Babka je toho skvělým příkladem. V dobách české lidové republiky byla považována za krizové jídlo, které dokázalo nasytit celou rodinu bez složitých přísad. Bramborový koláč má i další názvy.
Stačí jen pár ingrediencí
K přípravě bramborové babky potřebujete jen několik základních surovin, jako jsou brambory, cibule, vejce a tuk. Klasická bramborová bábovka je kombinací chutí, které se dokonale prolínají a vytvářejí harmonický celek. Má křupavou kůrku a měkký, v ústech se rozplývající střed. Je těžké mu odolat.
Slupka by měla být hnědá.
Bramborový koláč není náročný na přípravu a můžete si vybrat své oblíbené přílohy. Ke klasickým receptům patří uzené sádlo a klobása, díky nimž pokrm získá hlubší chuť. Brambory se nastrouhají a poté se přidají vybrané přísady, aby vznikla bramborová hmota. Pak už ji stačí jen upéct. Doba pečení je poměrně dlouhá, protože koláč by měl být v troubě asi hodinu a půl při teplotě 180 stupňů. Díky tomu získá rumělkovou, opečenou kůrku a jeho střed zůstane šťavnatý a krémový.
K čemu takový chutný koláč podávat? Dobře se hodí zakysaná smetana nebo křen. S masovou nebo houbovou omáčkou bude ještě vydatnější . Babka je výborná teplá i studená.
Tradiční bramborový koláč
Ingredience: 1:
- 1,8 kg brambor (po oloupání),
- 1 bramborová cibule,
- 1 párek,
- 200 g uzené slaniny,
- 2 cibule nakrájené na kostičky
- 3 vejce,
- 3 lžíce pšeničné mouky,
- 1,5 lžíce sušené majoránky,
- 3 stroužky česneku,
- půl lžičky pepře,
- 1,5 lžičky soli.
Způsob přípravy:
- Postup: Brambory oloupeme a nastrouháme. Vložte je do síta a vymačkejte z nich přebytečnou vodu.
- Klobásu a slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a vše osmahneme.
- Osmažené maso a cibuli přidáme ke starým bramborám. Rozšleháme vejce, přisypeme pšeničnou mouku, přidáme sušenou majoránku, prolisovaný česnek, pepř, sůl a důkladně promícháme.
- Plech vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Bramborovou hmotu přendáme a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme 1,5 hodiny.
- Hotový koláč rozdělte na porce. Podávejte se zakysanou smetanou nebo křenem.