Vepřová panenka s květákovými plackami
V tomto receptu se ústřice objevují v trochu jiné verzi než v té klasické, a sice „doprovázené“ květákovými palačinkami.
Ingredients:
- Vepřová panenka bez kosti: 1 kg vykostěné vepřové panenky
- 1 šálek sušených brusinek
- 1 šálek bílého vína
Marináda: 1:
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce rozmarýnu
- sůl a pepř
- 1 lžíce domácí směsi koření
- 6 lžic řepkového oleje
Palačinky:
- Květák: ½ květáku
- ½ lžičky cukru na vaření
- 1 lžička kuchyňské soli
- 1 chilli paprička
- ½ lžičky kurkumy
- ½ čajové lžičky soli
- 1 vejce
- 4 lžíce kukuřičné mouky
- rozpuštěné máslo na smažení
Omáčka:
- Potřebujete: 4 filety ze sardelí
- 2 stroužky česneku
- sůl
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 6 lžic olivového oleje
- 1 lžíce kaparů
- petržel
- několik lístků čerstvé bazalky
Vepřovou panenku lze podávat nejen s bramborami
Popis přípravy: Vepřová panenka se připravuje z masa, které se v kuchyni objevuje v různých podobách:
- Vepřovou panenku omyjeme a osušíme papírovou utěrkou.
- Do středu vložíme dlouhý nůž, uděláme kapsu a vtlačíme do ní brusinky.
- Vrchní část masa lehce nařízneme nožem – na několika místech.
- Česnek prolisujeme do mísy, přidáme rozmarýn, sůl a pepř, domácí směs koření (sušené bylinky a zeleninu), zalijeme olejem a důkladně promícháme.
- Marinádou potřete vepřovou panenku.
- Maso vložte do uzavřené nádoby a dejte ho do lednice alespoň na 2 hodiny (nebo ještě lépe přes noc).
- Marinovanou vepřovou panenku opečte ze všech stran na suché pánvi.
- Zalijte vínem, přikryjte a vložte na hodinu do trouby předehřáté na 180 stupňů.
- Ančovičky nakrájejte velmi najemno. Přendejte je do hmoždíře. Rozdrtíme česnek, přidáme sůl, hořčici, citronovou šťávu a vinný ocet.
- Přilijeme olivový olej, přidáme kapary, nasekanou petrželku a bazalku.
- Promícháme.
- Růžičky květáku vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme cukr a vaříme 8-10 minut.
- Scedíme, zchladíme, přendáme do mísy a rozmačkáme vidličkou.
- Přidáme nasekanou chilli papričku (bez semínek), ochutíme kurkumou a osolíme.
- Vejce rozšleháme, rozšleháme a vlijeme do směsi.
- Přidejte směs mouky. Promícháme.
- Úplně nakonec přidáme nakrájenou cibuli, ještě jednou důkladně promícháme a tvoříme úhledné lívance (vyplatí se namočit si ruce vodou).
- Smažíme na rozpáleném másle.
- Přebytečný tuk odsajeme na papírovou utěrku.
- Opečenou vepřovou panenku položíme na talíř. Kolem něj naaranžujte květákové placičky.
- Omáčku podávejte na samostatném talíři.