Nápad na večeři. Klasický a elegantní recept.

Vepřová panenka s květákovými plackami

V tomto receptu se ústřice objevují v trochu jiné verzi než v té klasické, a sice „doprovázené“ květákovými palačinkami.

Ingredients:

  • Vepřová panenka bez kosti: 1 kg vykostěné vepřové panenky
  • 1 šálek sušených brusinek
  • 1 šálek bílého vína

Marináda: 1:

  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce rozmarýnu
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce domácí směsi koření
  • 6 lžic řepkového oleje

Palačinky:

  • Květák: ½ květáku
  • ½ lžičky cukru na vaření
  • 1 lžička kuchyňské soli
  • 1 chilli paprička
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ čajové lžičky soli
  • 1 vejce
  • 4 lžíce kukuřičné mouky
  • rozpuštěné máslo na smažení

Omáčka:

  • Potřebujete: 4 filety ze sardelí
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 lžíce kaparů
  • petržel
  • několik lístků čerstvé bazalky

Vepřovou panenku lze podávat nejen s bramborami

Popis přípravy: Vepřová panenka se připravuje z masa, které se v kuchyni objevuje v různých podobách:

  1. Vepřovou panenku omyjeme a osušíme papírovou utěrkou.
  2. Do středu vložíme dlouhý nůž, uděláme kapsu a vtlačíme do ní brusinky.
  3. Vrchní část masa lehce nařízneme nožem – na několika místech.
  4. Česnek prolisujeme do mísy, přidáme rozmarýn, sůl a pepř, domácí směs koření (sušené bylinky a zeleninu), zalijeme olejem a důkladně promícháme.
  5. Marinádou potřete vepřovou panenku.
  6. Maso vložte do uzavřené nádoby a dejte ho do lednice alespoň na 2 hodiny (nebo ještě lépe přes noc).
  7. Marinovanou vepřovou panenku opečte ze všech stran na suché pánvi.
  8. Zalijte vínem, přikryjte a vložte na hodinu do trouby předehřáté na 180 stupňů.
  9. Ančovičky nakrájejte velmi najemno. Přendejte je do hmoždíře. Rozdrtíme česnek, přidáme sůl, hořčici, citronovou šťávu a vinný ocet.
  10. Přilijeme olivový olej, přidáme kapary, nasekanou petrželku a bazalku.
  11. Promícháme.
  12. Růžičky květáku vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme cukr a vaříme 8-10 minut.
  13. Scedíme, zchladíme, přendáme do mísy a rozmačkáme vidličkou.
  14. Přidáme nasekanou chilli papričku (bez semínek), ochutíme kurkumou a osolíme.
  15. Vejce rozšleháme, rozšleháme a vlijeme do směsi.
  16. Přidejte směs mouky. Promícháme.
  17. Úplně nakonec přidáme nakrájenou cibuli, ještě jednou důkladně promícháme a tvoříme úhledné lívance (vyplatí se namočit si ruce vodou).
  18. Smažíme na rozpáleném másle.
  19. Přebytečný tuk odsajeme na papírovou utěrku.
  20. Opečenou vepřovou panenku položíme na talíř. Kolem něj naaranžujte květákové placičky.
  21. Omáčku podávejte na samostatném talíři.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *