Dokonalý způsob vaření rýže. Nikdy se nelepí, nekypí a neztrácí své nejdůležitější hodnoty.

Rýže je jednou z nejoblíbenějších příloh k večeři na světě a v mnoha zemích tvoří základ jídelníčku. Myslíte si, že o ní víte všechno? Jak uvařit rýži v sáčku krok za krokem a jak ji udělat křehkou? Odpověď na tyto a další otázky najdete v tomto článku.

Málokdo ví, že na světě existuje až 800 druhů rýže. Zajímavé je, že každý z nich má nejen jinou chuť a tvar zrn, ale také jinou výživovou hodnotu. Proč stojí za to ji trvale zavést do svého každodenního jídelníčku?

Rýže provází člověka v kuchyni již více než pět tisíc let. Díky své vysoké odolnosti vůči povětrnostním podmínkám nevyžaduje při svém pěstování téměř žádné lidské zásahy. Proto ji lze považovat za přírodní produkt – je vynikajícím zdrojem lehce stravitelné energie, vitaminů a minerálních látek. Co obsahuje rýže?

Rýže je bohatá na vlákninu, což je skvělé pro lidi trpící zácpou a střevními kolikami. Uvnitř jejích zrn se nachází hořčík, draslík, železo a zinek. Jak je to s obsahem vitamínů v rýži? Mezi ty nejdůležitější patří vitamin E a vitaminy skupiny B. Rýže obsahuje také určité množství bílkovin.

Vaření rýže se mnoha lidem zdá být jednou z nejjednodušších věcí, které můžete v kuchyni udělat. Tepelná úprava sypké rýže a nejoblíbenější rýže, tj. uzavřené rýže v sáčcích, se však mírně liší. Jak vařit rýži v sáčcích, abyste si vychutnali její jedinečnou chuť a dokonalou konzistenci? Odpověď na tuto a další otázky najdete dále v článku.

Jak uvařit rýži v sáčku krok za krokem?

Volba rýže v sáčcích je nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak naservírovat večeři pro celou rodinu. Je skvělým doplňkem masových pokrmů, zeleninových směsí i omáček a polévek. Jak ji připravit, abyste si vychutnali její chuť přímo z restaurace?

Vložte sáček rýže do osolené a vroucí vody. Nezapomeňte, že by měla být zcela ponořená v tekutině – tepelná úprava by měla probíhat pod plným krytím. Sáčková rýže by se měla vařit 15-20 minut. Můžete se také řídit pokyny uvedenými na obalu. Po uplynutí této doby balíček opatrně vyjměte, slijte tekutinu, rozřízněte jej a obsah vysypte na talíř.

Kolik vody potřebujete na jeden balíček rýže?

Zajímá vás, kolik vody je třeba nalít do hrnce na sáček rýže před vařením? Pravidlo je velmi jednoduché – sáček by měl být zcela zakrytý pod svou hladinou. Nezapomeňte však, že po několika minutách začne produkt absorbovat tekutinu, proto se vyplatí zvolit takové množství vody, které ho pokryje i po nabobtnání.

Jak uvařit křehkou rýži?

Dáváte přednost vaření rýže v křehké formě? Nic vám nebrání v tom, abyste tuto variantu pokrmu podávali ke zvolenému jídlu. V tomto případě je tepelná úprava trochu složitější. Jak na to.

Rýži propláchněte pod tekoucí vodou – tím odstraníte škrob, díky němuž se zrna slepují. Nejlepší poměr při vaření křehké rýže je použít dva šálky vody na jeden šálek produktu. Pokud máte rádi velmi drobivou verzi, přidejte na každý šálek rýže jeden a půl šálku vody. Přísada v této podobě je ideální mimo jiné: do salátů.

Nalijte vodu do hrnce, přidejte trochu soli a přiveďte k varu. Poté do vroucí vody nasypte porci rýže. Nezapomeňte snížit plyn na minimum a hrnec pevně zakryjte pokličkou. To umožní rýži absorbovat tekutinu a dosáhnout požadované konzistence.

Tepelná úprava křehké rýže by měla trvat 12 až 15 minut od začátku vaření. Po uplynutí této doby hrnec vyjměte z vody a přikryjte pokličku plátnem. Tato verze rýže je ideální do polévek a jako příloha k večeři s masovými omáčkami.

Jak rýži scedit?

Nejste si jisti, jak rýži scedit? Abyste získali dokonalou strukturu, musíte ji propláchnout ve studené vodě. Nejlepší je zvolit sítko s malými otvory, aby zrnka rýže nespadla do dřezu. Jak dlouho byste měli rýži proplachovat? Dokud se voda vytékající ze sítka nepřestane kalit a stane se téměř průhlednou.

Je třeba rýži v sáčcích proplachovat?

Pokud se ptáte, zda je třeba rýži v sáčcích propláchnout, nezapomeňte, že opakováním tohoto úkonu po tepelné úpravě se výsledná konzistence stane méně hustou a lepkavou. Před položením produktu na talíř rozřízněte sáček, nasypte rýži do síta s jemnými oky a propláchněte ji přiměřeným množstvím vody, aby byla po propláchnutí průhledná.Dokonalý způsob vaření rýže. Nikdy se nelepí, nekypí a neztrácí své nejdůležitější hodnoty.

K jakým pokrmům se má rýže podávat?

Rýže se skvěle hodí k mnoha pokrmům. Tato surovina je skvělým doplňkem masových, vegetariánských i pescatariánských pokrmů. Je také velmi dobrým doplňkem různých polévek a vývarů. Pokud chcete svým hostům naservírovat něco jedinečného, můžete rýži použít k servírování lahodného rizota se zeleninou, pikantního asijského pokrmu nebo domácího sushi.

Mnoho lidí zapomíná, že rýže je stejně dobrá i do sladkých pochutin. Můžete ji uvařit v mléce a podávat se skořicí nebo podávat rizoto s jogurtem s čerstvým ovocem, jako jsou jahody a borůvky.

Máte zájem o sladkou verzi rýže, ale nevíte, jak ji připravit s mlékem? Celý proces nevyžaduje téměř žádné kulinářské zkušenosti a je stejně jednoduchý jako vaření s vodou. Jak připravit nejjednodušší recept na sladkou rýži?

Do nákupního seznamu zahrňte rýži, kravské nebo kokosové mléko, třtinový cukr, sůl, skořicovou kůru, kokosové hobliny a agávový sirup. Pokud vám výše uvedené ingredience nevyhovují, můžete experimentovat a cukr nahradit melasou nebo medem, skořicovou kůru mletou verzí a agávový sirup javorovým sirupem.

Mléko nalijte do hrnce a přidejte skořici. Po chvíli přidejte špetku soli, cukr a rýži. Svařák pevně přikryjte pokličkou a počkejte, až se rýže uvaří. Nezapomeňte směs čas od času promíchat, aby se ingredience nepřipálily. Když máte pocit, že je konzistence dostatečně krémová, vypněte plyn a přendejte pokrm do salátových misek. Na závěr jej ozdobte kokosovými hoblinkami a sirupem podle vlastního výběru.

Takto připravená rýže se hodí i k dalším přílohám. Dlouhý seznam vhodných ingrediencí zahrnuje mandle, datle, brusinky, čerstvé a kandované ovoce, sušené ovoce, ale také moučkový cukr, Nutellu, kakao a hořkou, mléčnou nebo bílou čokoládu. Do tohoto receptu můžete použít také oblíbené koření, včetně zázvoru, kardamomu nebo kurkumy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *