Čaj patří mezi oblíbené nápoje Poláků a až 90 % z nás volí jeho expresní verzi, tedy čaj v sáčcích. Víme však, co vlastně pijeme? Vědci ze španělské Autonomní univerzity v Barceloně odhalili děsivou skutečnost: při vaření takového čaje se do nálevu dostávají miliardy plastových částic. Představuje to hrozbu pro naše zdraví?
Expresní čajové sáčky obsahují plastové částice a mnoho dalších škodlivých látek.
Češi mají čaj rádi. Téměř polovina z nás ho pije každý den bez ohledu na roční období a každý třetí Polák dokonce několikrát denně. Průměrný obyvatel naší země si ročně uvaří až kilogram tohoto nápoje. Bohužel se nejčastěji jedná o lístky ukryté v sáčcích, které mohou obsahovat mnoho nebezpečných látek. Vědci zjistili, že pitím instantního čaje můžeme do těla dostat velké množství škodlivých látek.
Z čeho se čajový sáček skládá?
Obecně platí, že čajové sáčky by měly být vyrobeny z biologicky odbouratelných materiálů, jako je celulóza nebo kukuřičný škrob – ty jsou považovány za nejzdravější. Je to však skutečně zdravé? Nedávná studie odborníků ze Španělska ukázala, že čajové sáčky mohou být zdrojem mikro- a nanoplastů. Během louhování se z materiálů, jako je nylon, polypropylen nebo celulóza, uvolňuje obrovské množství těchto částic – až miliarda na mililitr nálevu.
Alba Garcia, autorka studie publikované v časopise Chemosphere, zdůrazňuje, že střevní buňky jsou obzvláště náchylné k absorpci mikro- a nanoplastů. Tyto částice navíc mohou proniknout i do buněčného jádra, což vyvolává vážné obavy. Přitom, jak vědci dokazují, i více než 90 % expresních čajových sáčků obsahuje polypropylen – jeho úlohou je dát jim správný tvar.
Odborníci proto volají po nových právních předpisech, které by pomohly snížit přítomnost plastů v potravinářských výrobcích. Některé země již používání polypropylenu zakázaly. Stalo se tak mimo jiné ve Velké Británii a USA.
Co dalšího je v instantním čaji
Mikročástice a nanoplasty však nejsou jedinými kontaminanty, které můžeme v instantních čajových sáčcích najít. Pokud nejsou vyrobeny z biologicky rozložitelných materiálů, mohou obsahovat škodlivé látky, jako jsou lepidla, barviva, chlór, pesticidy nebo epichlorhydrin, který je při styku s vodou karcinogenní. Instantní čaje navíc často obsahují zbytky přípravků na ochranu rostlin, které jsou škodlivé pro naše zdraví.
Výsledky nedávné kontroly provedené Agenturou pro obchodní inspekci kvality zemědělských produktů a potravin zase osvětlují další problém. Ve vzorcích výrobků byly nalezeny kontaminující látky, jako jsou šnečí ulity, kamínky, úlomky plastů, ptačí peří, peříčka, cement a větvičky. V čajích byla rovněž nalezena nepovolená barviva, jako je tartrazin (E 102), chinolinová žluť (E104) nebo amarantové barvivo.
Vzhledem k těmto alarmujícím informacím stojí za to pečlivě kontrolovat složení kupovaného čaje. Výběr výrobků s certifikáty a biologicky odbouratelných materiálů může být prvním krokem k ochraně našeho zdraví. Nejlepší je však vybírat sypané čaje. Jsou bezpečnější jak pro nás, tak pro planetu. Mají také mnoho různých příchutí a druhů.
Expresní čajové sáčky obsahují plastové částice a mnoho dalších škodlivých látek.