Žádná cibule, žádné jablko. Játra podávejte jako Poglreich , pochoutka zaručena.

Játra jsou nedoceněnou kulinářskou specialitou. Poté, co je Poglreich uvaří, je však mnoho lidí začne oceňovat. Nečekaná kombinace, kterou navrhl, vytváří lahodnou chuť.

Játra se vyplatí jíst

Kuřecí játra jsou produktem, na který je třeba pohlížet s laskavostí. Existuje pro to mnoho důvodů. Za prvé – dostupnost a s ní i cena. Můžete je koupit téměř kdykoli a levně. Koneckonců jde o nepostradatelný vedlejší produkt při výrobě pravděpodobně nejoblíbenějšího masa na našem stole – kuřecích prsou.

Pro konzumaci jater však existují i zdravotní důvody. Málokteré maso je tak bohaté na železo . Jsou také málo kalorická (asi 130 kcal na 100 g) a velmi bohatá na vitaminy A, D, E a B. Smažená, a zejména pečená, budou skvělým doplňkem vašeho jídelníčku .

Sladká játra

Játra se dobře hodí do sladkých nebo alespoň sladkých kombinací . Obvykle je podáváme s cibulí a často se podávají s malinovou omáčkou. Poglreich však předkládá vlastní nápad. V jeho receptu se medová játra podávají s neobvykle voňavým, pikantním rozmarýnem.

Ingredience

600 g kuřecích nebo krůtích jater

3-4 snítky čerstvého rozmarýnu

1 stroužek česneku

250 ml tmavého piva

2 cibule

5-6 meruněk

2 lžičky hořčice

2 pevné hrušky

2-3 lžíce medu

1 citron

Hrst hřebíčku

1 lžička mleté skořice

5-6 semínek kardamonu

Sůl, pepř, olivový olej

Játra s rozmarýnem a medem

Dřevěné špejle namočíme do studené vody. Játra očistíme. Kuřecí nemusíme krájet, krůtí oddělíme tak, aby se velikostí kousků podobala těm prvním. V misce je ochutíme medem, nastrouhanou citronovou kůrou, olivovým olejem a rozmarýnem, dále prolisovaným česnekem, pepřem a skořicí.

Cibuli nakrájíme na osminky, aby se snadno vešla na špejle. Na špejle střídavě navlékejte játra a cibuli. Každý špíz zakončete meruňkami.

Připravte tmavou pivní omáčku . Nalijte ji do hrnce, přidejte hřebíček a kardamom. Pomocí malého hořáku zredukujte tekutinu na ⅓ jejího objemu a nechte ji vychladnout.

Omáčku přecedíme do vysoké nádoby. Přidejte citronovou šťávu, hořčici, med a sůl. Nechte promíchat. Poté do omáčky tenkým proudem za stálého míchání přidejte olivový olej . Přísady by se měly spojit a vytvořit emulzi.

Hrušky nakrájejte na čtvrtky. Položte je spolu se špejlemi na mřížku a dejte je do trouby na plech, abyste je nemuseli loupat. Pečte při 180 stupních přibližně 35 minut. Recept se skvěle hodí také na kebab. Kebaby podávejte s tmavou pivní omáčkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *