Vepřová panenka je jedním z nejoblíbenějších kusů vepřového masa v české kuchyni. Je ideální na pečení a lze z něj připravit řadu pokrmů podávaných jak za studena, tak za tepla. Někdy se však stává, že po upečení se vepřová panenka vysuší a jídlo nepřináší očekávaný požitek. Dodržování několika kulinářských pravidel riziko neúspěchu eliminuje.
Praktický průvodce – jak vybrat dobrou vepřovou panenku?
První fáze práce na signature pokrmu začíná v obchodě. Čerstvé maso má světle růžovou barvu – vyhněte se porcím s šedavým nádechem a intenzivním zápachem. Aby se vepřová panenka v procesu zpracování nestala suchou a tvrdou jako podešev, vybírejte kusy, které nejsou zcela odtučněné. Během pečení se pomalu rozpustí, což způsobí, že maso bude šťavnatější.
Jakou marinádu připravit na pečenou vepřovou panenku?
Marinování je dalším krokem, který bychom neměli vynechat, pokud chceme, aby byla vepřová panenka křehká, aromatická a bohatá. Maso by se mělo marinovat alespoň tři hodiny před plánovaným pečením. Nejlepších výsledků však dosáhneme po marinování vepřové panenky po dobu nejméně 12 hodin. Tuto dobu by mělo maso strávit v chladničce. Jaké jsou nejlepší ingredience pro tento kus vepřového masa?
Jako základ použijte olivový nebo řepkový olej. Marináda na vepřovou panenku by měla obsahovat kyselou složku, která změkčí vlákna masa. K tomuto účelu použijte citronovou šťávu, balzamikový ocet nebo hořčici. Mezi bylinky a koření, které se hodí k vepřové panence, patří česnek, tymián, rozmarýn, majoránka a černý pepř. Pokud chcete masu dodat jemnou sladkost a karamelizovaný efekt, přidejte trochu medu nebo hnědého cukru.
Než se pustíme do pečení.
Část práce je za námi, ale přesto bychom si neměli dovolit být v kuchyni bezstarostní. Maso nezpracovávejte ihned po vyndání z lednice. Vyndejte ho dříve, aby se teplota blížila pokojové teplotě. Jemně ho osušte papírovou utěrkou. Před vložením do trouby opečeme vepřovou panenku ze všech stran na rozehřáté pánvi. Díky tomu se v mase udrží šťáva a hotový pokrm se vám bude rozplývat v ústech.
Jak péct vepřovou panenku, aby byla šťavnatá?
Nyní je čas vepřovou panenku skutečně upéct. Vložte maso do žáruvzdorné nádoby s poklicí – to je další pravidlo, které zabrání jeho vysušení během tepelné úpravy. Nemusíte používat příliš vysoké teploty. Předpečenou vepřovou panenku vložte do trouby vyhřáté na 160-170 °C. Pečení by mělo trvat hodinu na každý kilogram masa. Nepodceňujte roli . odpočinku. Po upečení nechte vepřovou panenku 10-15 minut odpočívat, než ji nakrájíte na plátky. Tím zajistíte, že se šťáva rovnoměrně rozdělí po celém kusu masa, a nebude vytékat ven.