V šedivých lednových dnech si můžete ušetřit cestu do pekárny tím, že si doma v troubě sami upečete jednoduchý celozrnný špaldový chléb.
Ať už je to ovocná marmeláda k snídani, sýr se salámem a balíček na polední pauzu v kanceláři nebo talíř zeleninové polévky v páře večer – chléb je v České republice základní potravinou a v mnoha rodinách se na talíři ocitá alespoň jednou denně. Od italské focaccie až po jednoduché rohlíky s dýňovými semínky – četné varianty chleba a rohlíků lze snadno upéct doma. To znamená, že si o víkendu můžete ušetřit cestu do pekárny, protože pravé nedělní rohlíky si můžete připravit během chvilky z pouhých tří ingrediencí.
Pro zdravou snídani: takto rychle si můžete upéct klasický celozrnný špaldový chléb.
Zejména obilné chleby, jako je celozrnný špaldový, žitný a semínkový chléb, obsahují kvalitní bílkoviny a cenné minerály a vitamíny. Jsou také vynikajícím zdrojem vlákniny pro tělo, a proto vás zasytí na delší dobu než běžný bílý chléb nebo toustový chléb. Recept na celozrnný špaldový chléb si navíc můžete přizpůsobit podle své chuti. Pět set gramů špaldové mouky lze nahradit také 300 gramy špaldové mouky v kombinaci s 200 gramy čisté špaldové mouky.
Celozrnný špaldový chléb
Ingredience
- 500 ml vody (teplé)
- 1 kostka droždí
- 500 g celozrnné špaldové mouky
- 150 g ořechů a semínek
- 1 lžička soli
- 2 lžíce jablečného nebo balzamikového octa
příprava
- 1. krok Nejprve vymažte formu na chléb (asi 30 cm) malým množstvím másla bez příchuti.
- Krok 2 Do velké mísy nalijte 500 ml teplé vody, přidejte droždí a nechte ho rozpustit. Přidejte 500 g celozrnné špaldové mouky, 150 g ořechů a semínek, lžičku soli a dvě lžíce octa, rychle vypracujte husté těsto a nalijte je do chlebové formy.
- Krok 3 Ozdobte ořechy, semínky nebo ovesnými kudrlinkami, vložte do studené trouby a pečte při 200 °C nahoře i dole 60 minut dozlatova. Opatrně vyjměte z formy, nechte zcela vychladnout, nakrájejte a vychutnejte si. Dobrou chuť!
Tento zrnitý celozrnný špaldový chléb lze uhníst během deseti minut a pak už ho stačí jen upéct v troubě.
Pokud jde o ořechy a semínka, je také možná celá řada variací. Co například slunečnicová semínka, dýňová semínka, sekané mandle, sekané lískové oříšky, vlašské ořechy a lněná semínka? Díky těmto jednoduchým tipům a návodům můžete v budoucnu snadno upéct domácí chléb.