Obiloviny bohaté na vlákninu a železo jsou pro hubnutí nejlepší. Ideální pro diabetiky

Proso, krupice, pohanka a kuskus jsou obiloviny, které nejčastěji končí na našich talířích. Pokud si chcete zpestřit jídelníček, vyzkoušejte také ovesné kroupy, které mají jedinečnou chuť a vysokou výživovou hodnotu. Kdo by měl oves jíst a jak ho využít v kuchyni?

Obiloviny zaujímají v české kuchyni velmi důležité místo díky své atraktivní chuti, všestrannosti a vysoké výživové hodnotě. Bez této suroviny si nedokážete představit své večeře a pohanka, proso a kuskus vás už nudí ? Pak zvolte oves, který je v kuchyni chutný, výživný a všestranně využitelný. Kdo by měl jíst ovesné vločky a proč? Jak se tento produkt vyrábí a jak ho použít v kulinářských receptech? Odpovědi na tyto a další otázky najdete v tomto článku.

Jak se vyrábí ovesná krupice?

No, vyrábí se dvěma způsoby. Jedním je rozlámání ovesných zrn na menší kousky – pak máme co do činění s drcenými kroupami. Máme také ječné ovesné vločky vyrobené z celých zrn. V obou případech se zrna praží při nízké teplotě, čímž se zachová jejich výživová hodnota. Stojí za to vědět, že díky tomu obsahují více hodnotných složek než oblíbené ovesné vločky.

Jsou ovesné kroupy prospěšné?

Rozhodně si zaslouží označení zdravý výrobek, a to díky vitamínům a minerálním látkám, které obsahuje. Je zdrojem živin, jako je mangan, selen, hořčík, měď, železo, zinek, draslík a vitamin B1. Navíc obsahuje pevnou část vlákniny, zejména její rozpustnou frakci, tedy beta-glukany.

Jaké jsou vlastnosti ovsa? Díky vysokému obsahu vlákniny zlepšuje funkci střev tím, že zabraňuje zácpě a léčí ji. Některé vědecké studie navíc ukazují, že jeho konzumace může pomoci snížit systolický krevní tlak, stejně jako hladinu cukru a „špatného“ cholesterolu v krvi. Za zmínku stojí také to, že poskytuje dlouhotrvající pocit sytosti, což je ideální pro lidi, kteří chtějí zhubnout.

Měli byste si uvědomit, že ačkoli má konzumace ovesných vloček řadu výhod, ne každý je může konzumovat. Zvláště opatrní by měli být lidé trpící zažívacími problémy, včetně průjmu, žaludečních vředů a zánětů střev. Pokud trpíte celiakií nebo citlivostí na lepek, vybírejte si výrobky se symbolem přeškrtnutého obilí. Ačkoli oves přirozeně neobsahuje lepek, výrobky založené na ovsu mohou být během výrobního procesu kontaminovány.

Co dělat s ovesnými kroupami?

Existuje mnoho možností. Má příjemnou, lehce oříškovou chuť, takže se dobře hodí k různým ingrediencím. Lze ji použít jako přísadu do salátů, masa, ryb, polévek a dokonce i do koláčů a dezertů. Hodí se také k zahušťování omáček. Níže najdete několik receptů s ovesnými vločkami jako hlavní ingrediencí, které si můžete snadno připravit, aniž byste museli opustit vlastní kuchyni.

Salát s ovsem

Salát s ovsem je velmi univerzální pochoutka, která se skvěle hodí jako druhá snídaně, odpolední svačina i večeře. Je mimořádně výživný a velmi snadno se připravuje.

Složení: Ovesné vločky, ovesné vločky, ovesné vločky, ovesné vločky, ovesné vločky, ovesné vločky, ovesné vločky:

  • Složení: 100 g ovesných krup,
  • 1/3 cibule,
  • 2 snítky celeru,
  • 2 rajčata,
  • červená paprika,
  • 70 g žlutého sýra,
  • lžíce olivového oleje,
  • lžička citronové šťávy,
  • sůl,
  • pepř.

Způsob přípravy:

Uvařte kroupy podle návodu na obalu. Mezitím nakrájíme suroviny – cibuli na kolečka, rajčata na půlkolečka, papriku a žlutý sýr na kostičky a celer nadrobno. Zeleninu, sýr a vychladlou krupici vložíme do mísy. Vše posypeme solí a pepřem a pokapeme olivovým olejem a citronovou šťávou. Nakonec vše smíchejte dohromady.

Ovesné kroupy zapečené s vejci

Co připravit z ovsa, když ne salát? Pokud rádi objevujete nové, zajímavé chutě, určitě vyzkoušejte zapečenou verzi s vejci.

Složení: 1:

  • Přísady: 3/4 hrnku ovesných vloček,
  • cibule,
  • 2 vejce,
  • stroužek česneku,
  • 2 lžíce řepkového oleje,
  • muškátový oříšek,
  • sůl.

Postup přípravy:

Postup: Kroupy uvaříme podle návodu na obalu. Na oleji osmahneme nasekaný česnek a cibuli. Přidáme kroupy a za stálého míchání obsah pánve dále smažíme. Přilijeme rozšlehaná vejce a dochutíme solí a muškátovým oříškem. Vše přendejte do žáruvzdorné formy a vložte na 15 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.

Ovesné kroupy s ovocem a ořechy

Ovesné kroupy s ovocem a ořechy jsou ideální alternativou tradičních ovesných vloček, zejména pro milovníky sladkých snídaní. Můžete přidat své oblíbené ovoce a ořechy, například jahody a kešu oříšky.

Ingredients:

  • Složení: 100 g ovsa,
  • 200 g jahod,
  • 400 ml mléka nebo zeleninového nápoje,
  • 30 g kešu oříšků.

Způsob přípravy:

Kroupy uvaříme s mlékem. Odstavte ji, aby vychladla, a počkejte, až se tekutina vsákne. Pokud máte chuť na rychlou snídani, můžete kroupy uvařit den předem a ráno je jen ohřát. Krupici přendejte do mísy a navrch položte nakrájené jahody. Na závěr posypte kešu oříšky – nasekanými nebo celými.

Rajčata plněná ovesnými kroupami

Ovesné kroupy jsou ideální na plnění zeleniny. Pokud chcete vytvořit originální svačinu, místo lilku, papriky nebo cukety zvolte rajčata.

Ingredience: rajčata, rajčata, rajčata, rajčata, rajčata, rajčata, rajčata, rajčata, rajčata, rajčata, rajčata, rajčata:

  • Příprava: 1 šálek vařeného prosa,
  • 5 stroužků česneku,
  • malá cibule,
  • 5 středně velkých rajčat,
  • čerstvá chilli paprička,
  • půl lžičky sušeného rozmarýnu,
  • 3 lžíce olivového oleje,
  • mleté nové koření,
  • sůl.

Způsob přípravy:

Uvařte kroupy podle návodu na obalu. Oloupejte cibuli a dva stroužky česneku, poté je nakrájejte nadrobno a osmahněte na olivovém oleji. Z paprik odstraňte semínka a také je nakrájejte. Přísady přidejte do ovesných vloček spolu se solí, kořením a rozmarýnem. Vše důkladně promíchejte. Z rajčat odřízněte vršky, vyškrábněte dužinu, vložte dovnitř nádivku a vložte do olejem vymazané zapékací misky. Na dno položte dužinu z rajčat a kousky česneku. Formu vložte do trouby předehřáté na 190 °C na přibližně 30 minut.

Ovesné sušenky

Přemýšlíte, co připravit z ovesných vloček, když máte chuť na sladkou a křupavou svačinku? Vyberte si lahodné mandlové sušenky, které si můžete vzít s sebou na cesty, do práce nebo do školy.

Složení: 1:

  • šálek ovesných vloček,
  • šálek pšeničné mouky,
  • půl šálku třtinového cukru,
  • 200 g másla,
  • hrst mandlových lupínků,
  • vejce.

Způsob přípravy:

Smíchejte vločky s moukou a cukrem. Přidáme vejce a kousky másla. Těsto uhněteme společně s mandlovými lupínky. Vyválíme z něj váleček, zabalíme ho do fólie a dáme na hodinu do lednice. Po této době ho nakrájejte na 10 mm silné plátky a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je při 180 stupních asi 15 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *