Kombinuju brambory, brokolici a vejce. Tak jednoduchou večeři jsem ještě nikdy nejedla.

Toto je recept na prvotřídní bramborové záviny. Vařené bramborové přesnídávky obohacené brokolicí jsou mnohem zdravější než ty původní. Jsou také přinejmenším stejně chutné.

Brokolice je levná zelenina se zajímavou chutí, která se v našich kuchyních objevuje stále častěji. Její rostlinná, lehce pikantní chuť skvěle podtrhne chuť salátů nebo, jako v tomto případě, bramborových pokrmů.

Tento recept je neobvyklou variantou bramboráků. Připravujeme je z vařených brambor, takže můžete použít zbytky. Díky přidání zelené zeleniny se v pokrmu objeví více vlákniny a méně sacharidů. Tento pokrm tedy můžeme nazvat odlehčenou verzí draněk.

Brambory, vejce a brokolice

Ilustrace k tomuto receptu pocházejí z kanálu Frische Rezepte. Autoři doporučují tyto placky s omáčkou tzatziki, i když se hodí i hustý jogurt nebo zakysaná smetana.

Ingredience

1 kg vařených brambor

1 brokolice

1 cibule

80 g strouhaného žlutého sýra

1 malý svazek petrželky

Cukr, sůl, rostlinný olej

Zapečené bramborové lívance

Brambory oloupeme, uvaříme do měkka v osolené vodě a rozmačkáme v míse. Brokolici rozdělíme na růžičky. Uvařte ji ve vroucí vodě s půl lžičkou soli. Po vychladnutí ji nakrájejte.

Cibuli nakrájejte nadrobno. Přidejte ji spolu s brokolicí do mísy s bramborami. Přidejte vejce, osolte a opepřete a prohněťte dohladka. Přidejte nastrouhaný sýr a nasekaný kopr a znovu promíchejte.

Plech vyložte pečicím papírem. Vymažte jej olivovým olejem. Z bramborové hmoty vytvarujte kuličky, položte je na plech a mírně je zploštěte. Povrch potřete olivovým olejem.

Předehřejte troubu na 180 °C. Bramborové a brokolicové lívance pečte asi 25 minut, dokud nebudou na povrchu zlatohnědé. Podávejte jako brambory k večeři nebo se zakysanou smetanou či jogurtem.Kombinuju brambory, brokolici a vejce. Tak jednoduchou večeři jsem ještě nikdy nejedla.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *