Jogurt to není: který mléčný výrobek je skutečně nejzdravější

Řecký jogurt, tvaroh nebo odtučněný jogurt – který z těchto mléčných výrobků je zdravější? Vysvětlení rozdílů.

Mnoho lidí má ve svém nákupním košíku pravidelně tvaroh, smetanový sýr a jogurt. Stále více lidí klade velký důraz na stravu bohatou na bílkoviny a vědomě se obrací k přírodním zdrojům bílkovin, jako jsou mléčné výrobky. Nejenže jsou bohaté na kvalitní bílkoviny, ale obsahují také obzvláště vysoké množství vápníku – více než kterákoli jiná potravina. Kromě toho bílkoviny poskytují dlouhodobý pocit sytosti, pomáhají předcházet chuti na jídlo a přispívají tak k redukci hmotnosti.

Jogurt, tvaroh a další výrobky: stručný přehled rozdílů

Při přípravě jogurtu, tvarohu a odtučněných výrobků se jako hlavní složka používá mléko, do kterého se přidávají různé přísady:

Při výrobě jogurtu se do mléka přidávají bakterie mléčného kvašení, které tráví mléčný cukr. Druh použitých bakterií určuje konzistenci a chuť jogurtu – jemnou nebo kyselou. Rozdíl mezi řeckým jogurtem a běžným jogurtem spočívá v tom, že při výrobě řeckého jogurtu se do mléka přidává více bakterií mléčného kvašení. To znamená, že ve srovnání s přírodním jogurtem má o něco kyselejší chuť. Syrovátka z řeckého jogurtu také odtéká pomaleji a déle.

Kromě přídavku bakterií mléčného kvašení se do tvarohu přidává syřidlo, což je zákys získávaný z telecího žaludku. Enzymy chymosin a pepsin obsažené ve syřidle způsobují srážení a zahušťování mléka. Do některých sýřenin se přidává také smetana, aby se zvýšil obsah tuku. Sýřenina

je také okyselena bakteriemi a zahuštěna syřidlem, podobně jako tvaroh. Skir se často nazývá smetanový sýr a má kyselejší chuť než tvaroh. Konzistence skiru je hustší a krémovější než u jogurtu.

  • Tvaroh: 90 miligramů na 100 gramů.
  • Jogurt: 130 miligramů na 100 gramů.
  • Odtučněný: 150 miligramů na 100 gramů.
  • Mléko: 118 až 122 miligramů na 100 mililitrů.

Zde je uvedeno, kolik tuku je v mléčných výrobcích na 100 gramů:

  • Odtučněný: 0,2 až 0,5 procenta.
  • Odtučněný mléčný jogurt: 0,5 procenta.
  • Odtučněný jogurt: 1,5 až 1,8 procenta.
  • Jogurt: nejméně 3,5 procenta.
  • Smetanový jogurt: nejméně 10 procent.
  • Odtučněný tvaroh: 0,2 až 0,4 procenta.
  • Polotučný tvaroh: asi 5 procent.
  • Smetanový tvaroh: asi 10 procent.
  • Dvojitá smetana: asi 20 procent.

Nejlepší volba: Odtučněný.

Odtučněný je považován za zdravou zlatou střední cestu mezi nízkotučným tvarohem a jogurtem.

Skir je považován za zdravý zlatý střed mezi nízkotučným tvarohem a jogurtem. Je prakticky bez tuku (0,2 gramu tuku na 100 gramů), ale má vysoký obsah vápníku (150 miligramů na 100 gramů),

Skyr tak spojuje zdraví prospěšné vlastnosti tvarohu a jogurtu v jedinečném výrobku.

Bílkoviny ve výrobku Skyr napomáhají vstřebávání vápníku. Bakterie mléčného kvašení obsažené v sýru Skyr mají také pozitivní vliv na střevní flóru a posilují imunitní systém. Skyr má také vysoký obsah draslíku a hořčíku, které mohou snižovat krevní tlak a snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění.

ALE: Každý z uvedených mléčných výrobků má své výhody a nevýhody. Pro zdravé lidi je výběr mléčného výrobku skutečně otázkou chuti. Pokud však jde o hubnutí, jsou odstředěný a tvaroh nejlepší volbou díky vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu kalorií. Vysoký obsah bílkovin reguluje hladinu cukru v krvi a poskytuje dlouhodobý pocit sytosti, takže nakonec sníme méně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *