Nálev ze semen pohanky tatarské je velmi oblíbený v Japonsku a postupně si získává uznání i v Evropě pro své mnohé léčivé účinky. Nejedná se však o pohanku, kterou známe podle oblíbeného pečeného guláše. Tato má jemnější, lehce oříškovou chuť. Chutí připomíná vanilku.
Proč je pohankový čaj zdravý?
Pohankový čaj vlastně není čaj, protože k jeho výrobě se nepoužívají lístky čajovníku. To znamená, že neobsahuje kofein, takže ho můžete pít kdykoli během dne. Při dlouhodobém užívání pomáhá hubnout a odstraňovat problémy s krevním oběhem. Pohankový nálev by měli užívat lidé, kteří si stěžují na pocit těžkosti v nohou nebo pozorují stále více praskajících cévek na nohou.
Z čeho se vyrábí pohankový čaj?
V Japonsku je známý pod názvem Soba Cha a vyrábí se z pohankových krupic zvaných aire. Tato rostlina byla domestikována ve východní Asii, ale vyskytuje se i na zemědělských polích vedle známé pohanky jako plevel. Pražená semena této rostliny se používají nejen na nálevy, ale také na výrobu mouky nebo krupice, stejně jako klasická pohanka. Rostlina je ceněna také v kosmetickém průmyslu, používá se do olejů, mýdel a šamponů.
Užitečné vlastnosti vinného kamene
Tatarák je vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny, vitaminů skupiny B, vitaminu E a minerálních látek, jako je hořčík, železo a zinek. Obsahuje flavonoidy, jako je rutin, které mají silné antioxidační vlastnosti. Díky nim pohankový čaj pomáhá bojovat proti volným radikálům, které vedou k poškození buněk.
Rutin je také zodpovědný za regulaci krevního oběhu a posilování cév. Pomáhá snižovat tlak v cévách, a tím snižuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Vláknina zlepšuje střevní peristaltiku – a je již dlouho známo, že efektivní fungování trávicího systému přináší nejlepší výsledky redukční diety.
Jak pití pohankového čaje působí na organismus?
Kromě dlouhodobých účinků má pití pohankového čaje také přímý vliv na vaši pohodu. Pohankový nálev je uvolňující, pomáhá odbourávat stres a usnadňuje usínání. Tento čaj byste si měli připravit před spaním. Je vynikající s medem.