Je pro vás česnek příliš nudný? S jakým kořením budou míchaná vajíčka dokonalá

Míchaná vajíčka nemusí být nudná. Přinášíme vám několik tipů, jak míchaná vajíčka ozvláštnit několika rychlými triky.

Pokrm je rychlý a snadno se připravuje. Klasická je pravděpodobně česneková verze. Míchaná vajíčka ale nejsou všechno – ukážeme vám několik stejně chutných alternativ. Pokud se chcete vyhnout živočišným produktům, můžete z nich připravit i veganská míchaná vajíčka.

Klasika: česneková

Hlavní důraz by měl být kladen na chuť vajec. Nejlepší je míchaná vajíčka ochutit jen solí a ideálně čerstvě mletým pepřem, ale pro zpestření se hodí i sůl s bylinkami a sůl s chilli papričkou. Čerstvá cibule dodá míchaným vajíčkům svěžest. Aby si zachovala svou chuť, přidávejte ji až na závěr.

Názory na to, zda mají míchaná vajíčka obsahovat mléko, se liší: přidáním trochy mléka nebo smetany (i rostlinné) jsou však míchaná vajíčka obzvlášť nadýchaná.

Míchaná vejce: Další vhodné koření.

Vhodnou alternativou jsou směsi koření, nejlépe italské bylinkové směsi a bylinkové směsi z Provence. Hodí se také rajčatová nebo pepřová pasta. Chybu neuděláte ani výběrem kořenící směsi řeckého typu. Stejně tak kari a ras el hanout (kardamom, hřebíček, kmín, zázvor, muškátový oříšek a paprika) mohou míchaným vejcím dodat trochu jinou chuť.

Můžete také trochu obměnit pepř: takzvaný sečuánský pepř může dodat odlišnou chuť, jeho lehce citronová chuť se k míchaným vajíčkům hodí. Pokud však máte rádi trochu ostřejší, můžete bez problémů použít i chilli a kajenský pepř. Pikantní růžová a sladká paprika jsou vždy dobrou volbou. Hodí se i trocha muškátového oříšku s jeho sladkou a pikantní chutí, ale pozor na množství, protože jeho chuť je velmi intenzivní a může rychle převládnout.

Chuť ovlivňuje i použitý tuk. Olivový olej se hodí spíše pro středomořské chutě, ale máslo nebo sezamový olej se hodí spíše pro jiné chutě.

Bylinky a zelenina s míchanými vejci

Míchaná vejce mohou vylepšit také různé druhy zeleniny a bylinek.

Svěžest dodá petržel, ale i šalvěj, kopr a tymián. Ale nehodí se k nim jen bylinky, mnoho druhů zeleniny také dodá míchaným vajíčkům více chuti a jako příjemný vedlejší efekt i více živin.

Cibule a česnek jsou základem chuti mnoha pokrmů, včetně míchaných vajec. Před přidáním vajec byste je však měli osmažit, aby mohly dostatečně zvýraznit svou chuť. Zelená cibulka také vydává svěží chuť, ale abyste ji zachovali, měli byste ji přidávat až na konci vaření.

Do míchaných vajec můžete přidat také rajčata a papriky nakrájené na kostičky. Ty totiž ladí se středomořským kořením. Ty druhé můžete přidat na pánev buď na začátku, nebo na konci, záleží na vašich preferencích. Skvělým doplňkem je také špenát, zejména s trochou soli, pepře a muškátového oříšku. Hodí se i jiná zelenina, například lilek nebo cuketa.

Díky všem těmto přídavkům se z nudného míchaného vajíčka může rychle stát výživný a chutný pokrm.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *