Přestože všem chybí šťavnaté jahody a sladké maliny, můžete si lahodné ovoce koupit i v zimě. Řeč je samozřejmě o exotických odrůdách dovezených z celého světa. Místo nákupu mandarinek nebo pomerančů však opět sáhněte po liči, které je tak trochu návratem do minulosti.
Nejčastěji leží zapomenuté na pultech obchodů, protože se je málokdo odváží vložit do košíku. Liči je exotické ovoce, které se dá připravit na různé způsoby: péct, jíst syrové nebo sušené. Jeho sladká chuť se hodí do salátů, na zmrzlinu i do koláčů. Extrakt z liči se používá také v kosmetice, například v toaletních vodách a tělových mlékách.
Co je liči?
Liči, známé také jako čínská švestka nebo lahodná švestka, poprvé popsal polský jezuita Michał Bojm. Jedná se o tropický strom pocházející z teplých oblastí, jako je Čína, Indie, Japonsko, Austrálie, Afrika a USA. Květy liči jsou malé a žluté a plody jsou kulovité, polokruhovité nebo podlouhlé, sbírané ve svazečcích připomínajících jahody nebo maliny.
Vnější růžová slupka liči je křehká a pokrytá výstupky. Kvůli rychlému kažení je nejlepší ovoce spotřebovat do 2-3 dnů od zakoupení.
Jak koupit liči?
Na rozdíl od banánů liči po utržení nedozrává. Proto byste měli vybírat plody, které mají hnědočervenou slupku a plody jsou pevné a pružné.
Liči by mělo být oloupané od slupky.
Vnější růžová slupka liči je křehká a pokrytá výstupky. Vzhledem k rychlému kažení je nejlepší plody spotřebovat do 2 až 3 dnů od zakoupení.
Zdravé ovoce
Liči je bohaté na vitamin C, takže je cenným doplňkem stravy, zejména na podzim a v zimě. Obsahuje také minerální látky, jako je fosfor, hořčík, selen, vápník, železo, mangan a vitaminy E, niacin a riboflavin.
Polyfenoly obsažené v liči pomáhají snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu a zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu, čímž pomáhají chránit před aterosklerózou. Extrakt s vysokým obsahem polyfenolů může zabránit rakovině prsu a ničit rakovinné buňky v játrech. Draslík v liči podporuje srdeční činnost tím, že reguluje krevní tlak. Ovoce je nízkokalorické (66 kcal na 100 g), ale obsahuje hodně jednoduchých cukrů, kterých by se měli obávat lidé s cukrovkou.
Liči lze přidávat do dezertů a pokrmů včetně masa a mořských plodů, zejména krevet. Oblíbené jsou také sirupy, kompoty a nápoje na bázi této rostliny . V Číně se sušené liči podobá sultánkám a lze je koupit také v sirupu, kde se vyznačuje intenzivně sladkou chutí a vůní.