Fazolová polévka je klasikou české kuchyně a pravděpodobně na ni máme jen příjemné vzpomínky. Nejlepší fazolovou polévku vařila moje babička, která se držela svých železných pravidel. Říkala, že dobrá fazolová polévka má být „kouřová“. Co tím myslela? Šlo o jeden velmi důležitý přídavek.
Jak se dělá fazolová polévka, aby chutnala přímo dokonale a byla tak voňavá, že se její vůně rozléhá po celém okolí? Nejdůležitější je samozřejmě maso. Jak říkávala moje babička, fazolová polévka by měla být „uzená“, tedy z uzeného masa. Dvěma nejlepšími přísadami jsou zde uzená žebra a uzená slanina. Díky nim bude vaše fazolová polévka dokonalá.
Fazolová polévka – recept na „uzenou“ polévku. Takhle ji dělala moje babička
Ingredience: 1:
- 500 g uzených žebírek,
- 500 g syrových žeber,
- 300 g uzené klobásy,
- asi 150 g uzené slaniny,
- asi 1,5 hrnku fazolí Krásný Jeníček,
- 1 cibule,
- italská: 2 mrkve, 1 petržel, 1 pórek, kousek celeru,
- několik brambor,
- 2-3 stroužky česneku,
- sůl, pepř, nové koření, bobkový list, majoránka.
Fazolová polévka se spoustou nádivky – návod na přípravu:
- Fazole namočíme den předem. Nasypeme je do mísy, zalijeme vodou a necháme přes noc odstát.
- Nakrájená žebra vložte do hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu a odstraňte vodní kámen. Poté přidejte namočené fazole a oloupanou zeleninu. Přidejte několik kuliček oregana pepře a 3-4 bobkové listy a vařte, dokud nejsou fazole měkké.
- Když jsou fazole měkké, přidejte oloupané a nakrájené brambory a nasekaný česnek.
- Na kostičky nakrájejte slaninu, cibuli a klobásu. Na suché pánvi rozpusťte slaninu, přidejte cibuli a smažte, dokud cibule nezprůsvitní a slanina nebude lahodně hnědá. Poté obsah pánve přidejte do polévky. Přidejte také klobásu.
- Dochuťte kořením podle chuti a vařte, dokud polévka nezhoustne a fazole nejsou zcela měkké. Podávejte s krajícem čerstvého chleba.