Vrásčitá a sladká. Ovoce se silou

Švestky mají v polské kuchyni významné místo, ale sušené švestky jsou poněkud nedoceněné. A je to škoda, protože se ukazuje, že toto nevinné, scvrklé a sladké ovoce má velkou moc dokonale ovlivnit stav našich střev a mnoho dalšího.

Síla vitamínů a minerálů v nenápadném ovoci. Vaše střeva vám poděkují

Sušené švestky jsou již mnoho let oblíbené jak v kuchyni, tak v dietologii. Tyto nenápadné plody jsou skutečnou pokladnicí živin, které podporují zdraví na mnoha úrovních. Stojí za to vědět, proč byste je měli zařadit do svého jídelníčku, kdo by je měl zejména konzumovat a s čím je nejlépe kombinovat.

Jezte čtyři kusy denně. Pomohou vám kontrolovat váhu, hladinu cholesterolu a krevní tlak.

Začněme tím, že sušené švestky jsou bohaté na vitaminy, minerály a vlákninu, což z nich dělá jeden z nejzdravějších přírodních produktů.

Obsahují vitamin K a A, dále vlákninu, draslík, hořčík a železo. Obsahují také polyfenoly, které chrání organismus před oxidačním stresem, zpomalují proces stárnutí a snižují riziko srdečních onemocnění a rakoviny.

Rozhodneme-li se zařadit sušené švestky do svého jídelníčku, můžeme především díky vysokému obsahu vlákniny a sorbitolu přirozeně bojovat se zácpou. Vitamin K a draslík zase pomáhají udržovat pevnost kostí, což je důležité zejména pro prevenci osteoporózy.

Přítomnost antioxidantů a draslíku pomáhá udržovat normální krevní tlak a chrání před srdečními chorobami.Vrásčitá a sladká. Ovoce se silou

S čím kombinovat sušené švestky? Jsou vhodné nejen do kompotů

Mnoho lidí přidává sušené švestky do kompotu nebo jako přídavek do bigosu, aby zvýraznili chuť pokrmu. To však nejsou jediné způsoby, jak sušené švestky zařadit do našeho každodenního jídelníčku.

Toto ovoce se skvěle hodí do kaší. Sladkost sušených švestek je ideální pro snídaňovouovesnou kaši s malinami nebo jahodami.

Sušené švestky jsou zdravým doplňkem nejen sladkých dezertů.

Švestky dodají zvláštní chuť také salátům. Hodí se k nim ořechy, rukola, modrý nebo kozí sýr. Skvělý nápad je také jíst sušené švestky jako svačinu. Některé z těchto plodů udrží vaše střeva zdravá bez jakýchkoli přídatných látek.

Nezapomeňte také, že sušené švestky jsou skvělým doplňkem k masům, zejména ke kachně, vepřovému nebo hovězímu – dodají jim sladkou, hlubokou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *