Poznejte tajemství nejlepšího ukrajinského boršče. Tato polévka zahřeje a zasytí jako dvě večeře.

Ukrajinský boršč je polévka, kterou často připravuji na podzim a v zimě. Nabízím vám recept na neobvyklou a povzbuzující polévku s masem.

Moje rodina má velmi ráda ukrajinský boršč s přídavkem vepřových žeber, ze kterých připravuji masový a zeleninový vývar. Kombinace zeleniny a šťavnatého masa umožňuje nahradit dvouchodovou večeři snadno připravitelným pokrmem a je ideální pro chladné dny.

Jak připravit nádivku do ukrajinského boršče?

Než začnu vařit, žebra důkladně opeču na malém množství oleje a pak je upeču v troubě se zeleninou a kořením. Tento krok můžete vynechat a udělat vývar ze syrového masa a syrové zeleniny, ale můj způsob dodá boršči výjimečně hlubokou chuť.

Do ukrajinského boršče přidávám předem namočené a do měkka uvařené bílé fazole, ale hodí se i fazole z konzervy. Do polévky přidávám také brambory s nízkým obsahem škrobu (například salátové brambory), které vařím v samostatném hrnci. Takové brambory se nerozpadnou, ani když pokrm několikrát ohřeji, což obvykle vařím dva a někdy i tři dny, protože ukrajinský boršč je nejen chutným obědovým jídlem, ale i skvělým pokrmem k večeři.

Tip: nakrájené brambory můžete vynechat a polévku podávat s bramborovou kaší.

Recept:Ukrajinský boršč

Tato vydatná polévka potěší svou chutí.

Složení

  • 1 kg vepřových žeber
  • 3 střední červené řepy
  • 350 g nakrájených rajčat
  • 4 střední brambory
  • 2 střední mrkve
  • 2 středně velké petržele
  • 1 malý kořen celeru
  • 2 řapíky celeru
  • 2 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 a 1/2 šálku vařených bílých fazolí
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky pepře oregano
  • 1/3 čajové lžičky kmínu
  • 1 lžíce oleje na smažení
  • sůl a pepř

Na ozdobu:

  • petržel

Postup přípravy

  1. Příprava masa a zeleniny Žebra omyjte, osušte a rozdělte na menší kousky (vždy 1-2 kosti). Kořenovou zeleninu oloupejte a omyjte. Mrkev a petržel rozkrojte na poloviny, kořenový celer a červenou řepu nakrájejte na čtvrtiny. Celer omyjte a osušte. Oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek.
  2. Smažení masa, cibule a česneku Žebraosmažte z obou stran na velmi rozpáleném oleji. Na tuku po osmažení žebírek osmahneme nakrájenou cibuli (pokud se nepřipálila). Přidejte česnek a za stálého míchání smažte 1 minutu. Odstavte pánev z ohně a cibuli a česnek dejte do mísy.
  3. Pečení Zeleninu vložte do velké žáruvzdorné misky a posypte ji solí a čerstvě mletým pepřem. Na zeleninu položte žebra a posypte je solí a pepřem. Předehřejte troubu na 200 °C (shora dolů, bez konvekce) a vložte do ní plech s masem a zeleninou. Pečte 30 minut.
  4. Vaření Veškerý obsah pekáče nasypeme do středně velkého hrnce a zalijeme 4 litry studené vody. Přidejte cibuli a česnek, bobkový list, nové koření a kmín (nepovinné). Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte na mírném ohni pod pokličkou, dokud zelenina nezměkne.
  5. Vaření brambor Když zelenina a maso začnou měknout, oloupejte, omyjte a nakrájejte brambory na kostky. Zalijte je horkou vodou, přidejte trochu soli a vařte do měkka. Z uvařených brambor slijte vodu.
  6. Sceďte vývar Jakmile jsou zelenina a maso měkké,sceďte vývar do středně velkého hrnce. Z cedníku nebo cedníčku vyberte uvařená žebra a měkkou mrkev, petržel, červenou řepu a polovinu celeru. Když zelenina mírně vychladne, nastrouhejte ji na hrubém struhadle a vložte do hrnce s vývarem. Do hrnce přidejte také žebra.
  7. Přidejtebrambory, fazole a rajčata Do hrnce s přecezeným vývarem a zeleninou přidejte uvařené brambory, uvařené fazole a rajčata z konzervy. Přiveďte k varu a 15 minut vařte na mírném ohni pod pokličkou. Hotový ukrajinský boršč dochuťte podle chuti solí a čerstvě mletým pepřem. Pokud boršč chutná sladce, přidejte trochu citronové šťávy, trochu jablečného octa nebo zákvas z červené řepy.

Jak podávat ukrajinský boršč?

Ukrajinský boršč se podává horký. Na talíře naaranžuji porci zeleniny, zaliji ji aromatickým vývarem a přidám žebra. Části pokrmu ozdobím petrželkou. Boršč nebělím. Do talířů můžete přidat lžíci zakysané smetany nebo polévku zalít sladkou smetanou.

Další přísady do ukrajinského boršče

Do polévky můžete přidat také nakrouhané bílé nebo savojské zelí, pórek nakrájený na půlkolečka nebo na kostičky nakrájené kyselé jablko, stejně jako slupky ze slaniny nebo osmaženou slaninu. Ukrajinský boršč je vynikající také ve veganské verzi s pečeným zeleninovým vývarem/tradičním zeleninovým vývarem podávaným s čerstvým chlebem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *