Směs mražené zeleniny je ideálním základem pro rychlý a snadný oběd nebo večeři. V kombinaci se šťavnatým a křehkým kuřecím masem z prsou z ní připravíte zdravé jídlo za méně než půl hodiny.
Zeleninu mám v mrazáku vždy připravenou k ohřátí a vytáhnu ji, když nemám čas stát dlouho v kuchyni. Zeleninové směsi si připravuji sama, ale skvělé jsou i ty kupované v obchodě, které obsahují různé druhy zeleniny. Na výběr je jich spousta.
Je mražená zelenina užitečná?
Mražená zelenina si zachovává většinu svých nutričních hodnot. To platí jak pro doma připravené potraviny (za předpokladu, že jsou zmrazeny v sáčcích nebo nádobách odolných proti nízkým teplotám a správně skladovány), tak pro potraviny připravené k jídlu, které neobsahují zbytečné přídatné látky.
Jak uvařit kuřecí maso s mraženou zeleninou?
Kuře se zeleninou připravuji ve dvou jednoduchých a rychlých krocích. Nejprve maso nakrájím a osmažím s kořením. Když je maso dobře propečené a potřebuje jen pár minut, aby se uvnitř uvařilo, přidám na pánev zeleninu a smažím ji na mírném ohni, aby se nerozpadla. K masu přidávám mražené potraviny, mezi které patří: brokolice, fazolky, mladá mrkev a červená paprika. Chuť pokrmu obohatím přidáním cibule a konzervované kukuřice.
Pokrm dochutím podle chuti a podávám ho s různými přílohami, včetně: vařených brambor, rýže nebo obilovin. Pokrm podle níže uvedeného receptu můžete použít také jako náplň do těstovin, rýžových nebo bramborových nákypů a vařených tortill. Chuť pokrmu můžete upravit podle svých představ přidáním oblíbených bylinek a koření. Zelenina a kuřecí maso se hodí ke studeným i teplým omáčkám, jako je česneková omáčka, bylinková omáčka, smetanová omáčka a lehká omáčka na smažení.
Do níže uvedeného receptu jsem zařadila mraženou zeleninu, kterou mám vždy po ruce. Můžete je nahradit 1 sáčkem zeleniny na pánev s podobným složením nebo čerstvou zeleninou.
Recept:kuře se zeleninou
Složení
- 800 g kuřecího filé
- 1 hlavička česneku
- 200 g mražených růžiček brokolice
- 1 šálek mražené mrkve
- 1 šálek mražených zelených fazolek
- 1/2 hrnku mražené papriky
- 1 malá plechovka kukuřice
Na dochucení:
- 2 čajové lžičky provensálských bylinek
- 1 lžička sladké papriky
- 1/2 lžičky barevného pepře
- 1/2 lžičky barevného česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
Způsob přípravy
- Příprava masa Kuřecí řízky očistěte od blan a chrupavek, omyjte, osušte a nakrájejte na středně velké kostky o délce asi 1,5 cm nebo na nepříliš silné proužky.
- Koření Maso posypeme solí. V misce smícháme provensálské bylinky, barevný pepř, barevný česnek a sladkou papriku. Kořením posypte maso, přidejte olivový olej (můžete použít i olej na smažení) a důkladně promíchejte.
- Smažení Maso potřené tukem a kořením vložte na velmi rozpálenou pánev. Smažte na středním plameni, dokud kousky kuřete nezhnědnou ze všech stran. Tip: pokud maso pustí šťávu, zvyšte výkon hořáku a tekutinu z pánve odpařte.
- Příprava zeleniny Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. Kukuřici slijte z nálevu přes síto. Odměřte potřebné množství mražené zeleniny.
- Přidání zeleniny Nejprve přidejte do pánve s masem cibuli a za častého míchání ji 1-2 minuty smažte na středním plameni. Poté přidejte mraženou zeleninu a smažte ji 5-8 minut, dokud nezměkne. Nakonec do pánve přidejte kukuřici. Na mírném ohni smažte další 1-2 minuty za občasného míchání. Pokrm dochuťte podle chuti solí a čerstvě mletým pepřem.
Kuře se zeleninou podávejte horké. Tip: před podáváním můžete pokrm ozdobit čerstvými nebo sušenými bylinkami, například petrželkou.