Polévka přímo od italské babičky vás postaví na nohy lépe než náš rodný vývar. Ne nadarmo se jí říká italský penicilin. Zajímavé je, že lahodnou, vydatnou a výživnou italskou polévku Nonna připravíte za půl hodiny. Tento recept se na internetu prodává jako horké housky. Po vyzkoušení první várky rychle pochopíte, o čem je řeč.
- Tato polévka je skutečným hitem internetu. Je velmi vydatná a zdravá a její příprava je velmi snadná.
- Italský penicilin, jak Italové tomuto neobvyklému vývaru říkají, obsahuje spoustu zeleniny a těstovin.
- Na rozdíl od vývaru, z něhož byla většina vařených ingrediencí odstraněna
Je pravda, že dobrý vývar vám pomůže rychleji se zbavit nachlazení. Málokdo však ví, že polévka českých babiček má silnou konkurenci přímo z Itálie. Nonina (babiččina) polévka je národní tradicí. Není složitá na přípravu, ale má mnoho zdraví prospěšných účinků.
Italská polévka při nachlazení – Nonnin recept je hitem internetu
Tato polévka je nejčastěji označována jako „babiččin italský penicilin“. Proč? Je to jednoduché. Stejně jako náš vývar vás okamžitě postaví na nohy, dodá energii a pomůže vám mnohem rychleji se zotavit při nachlazení a sezónních infekcích. Za vše může bohatost ingrediencí a musíme přiznat, že náš vývar se může zkazit (i když je vyroben z bujónu).
To má obrovskou výhodu. Když z vývaru vše vyjmeme a podáváme ho jako čirou tekutinu s těstovinami a ozdobným množstvím petrželky, italské babičky do něj přidávají ještě další cenné ingredience. Nic tu nepřijde nazmar!
Pokud máte vývar již připravený, italskou superpolévku můžete uvařit na počkání, za půl hodiny. To je další skvělý důvod, proč si na tento víkend naplánovat přípravu velkého množství vývaru, který můžete snadno naporcovat a zmrazit.
Díky vysokému obsahu zeleniny je polévka nejen sytá, ale také mimořádně výživná. Během nemoci, kdy nemáme chuť na velké jídlo, je miska polévky ideální. Navíc nemusíte nic odměřovat, princip je jednoduchý – vaříte „od oka“, a čím více zdravých surovin přidáte, tím lépe.
Složení: 1:
- Přílohy: mrkev;
- celer: mrkev, celerová nať, celerová nať, celerová nať, celerová nať
- Cibule: cibule, cibule, cibule, cibule, cibule, cibule, cibule, cibule;
- česnek;,
- voda,
- vývar;
- malé těstoviny jako pastina (kuličky, hvězdičky nebo orzo);
- několik snítek tymiánu a rozmarýnu;
- petržel na ozdobu;
- parmazán na posypání;
- volitelně: chilli pasta, zbytek pečeného kuřete z jiné večeře nebo masový vývar.
Příprava:
Omyjte zeleninu, oloupejte slupky a nakrájejte ji na větší kousky. Poté je naházejte do velkého hrnce a přidejte bylinky. Pokud nemáte čerstvé, můžete použít sušené. Přidejte česnek – tolik stroužků, kolik chcete – a chilli pastu. Zalijte je vývarem a vodou, můžete půl na půl. Můžete také použít čistý vývar a neředit ho. Tekutina by měla zeleninu zakrýt. Vše přiveďte k varu, pak ztlumte oheň a na mírném ohni vařte asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne. V samostatném hrnci uvařte makronku do polévky, ale není to nutné, můžete ji odříznout a uvařit o něco později v polévce.
Když je zelenina měkká, vyjměte čerstvé bylinky a rozmixujte ji dohladka. Přidejte těstoviny a maso. Pokud jste těstoviny ještě neuvařili, uvařte je v polévce až po rozmixování – důležité je, aby šlo o těstoviny malé velikosti, které vyžadují rychlé uvaření (asi 5 minut). Úplně nakonec, nejlépe na talíři, polévku dochuťte pepřem, přidejte trochu petrželky a parmazánu.
Některé recepty vyžadují také přidání rajčatového protlaku nebo rajčat – určitě neuškodí! Přidají však do polévky další lykopen a trochu změní její chuť. Nebojte se experimentovat. Tato polévka je vždy vynikající a chutná!