Chutné, vydatné a originální. Tato polévka vás potěší svou chutí, zahřeje vás, dodá vám sílu a zlepší náladu. To vše díky hodnotným surovinám a speciálně vybranému koření. Tato domácí polévka gyros s kuřecím masem, inspirovaná kuchyní Balkánu a Blízkého východu, je ideálním návrhem na výživný oběd pro celou rodinu.
Polévka gyros je nejen chutné jídlo z jednoho hrnce, ale také ideální pro chladné dny, kdy potřebujeme něco, co nás zahřeje a dodá nám potřebnou energii. Díky bohaté směsi koření, jako je pepř, česnek, kmín a oregano, nabízí tato polévka jedinečný kulinářský zážitek.
Univerzálnost tohoto pokrmu umožňuje experimentovat s různými přísadami, jako je zelenina nebo jiné maso, a snadno ho tak přizpůsobit svým individuálním chuťovým preferencím. Název polévky gyros odkazuje na řeckou variantu kebabu, jejíž jedinečná chuť je dána použitím speciální směsi koření.
Hlavní ingredience
- 600 g kuřecího stehenního masa
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1-2 rajčata
- 1 cibule
- 200 g smetany
- 1500-2000 ml vývaru (např. bujónu)
- 1 balíček koření na gyros nebo domácí směs koření
- Petržel na ozdobu
- Tuk na smažení
Způsob přípravy:
- Kuřecí maso omyjeme, nakrájíme na slámky nebo kostky a osmažíme na pánvi s kořením gyros.
- Po osmažení přidáme smetanu, promícháme a necháme několik hodin odležet v lednici.
- Nakrájíme papriky a cibuli, podusíme na pánvi a nakonec přidáme oloupaná a nakrájená rajčata.
- Dušenou zeleninu a maso na smetaně vložíme do hrnce, zalijeme vývarem a vaříme asi 15 minut.
- Polévku podávejte s petrželkou a ohřátým lavašem nebo pita chlebem.
Polévka gyros s kuřecím masem je skvělou variantou večeře, která překvapí vaše spolubydlící bohatostí chutí a vůní. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a přesvědčte se, jak snadné je vydat se na kulinářskou cestu do teplých zemí Východu.