Dýně je pokladnice zdraví a chuti, ale také skutečný kulinářský problém. Tento oranžový obr s nesnesitelně tvrdou slupkou a nepravidelným tvarem dokáže proměnit vaření v intenzivní silový trénink. Vzdát se této zeleninové pochoutky však není řešením. Zde je několik tipů, díky kterým bude vydlabávání dýně hračka.
Tajemství spočívá ve změkčení slupky dýně, díky čemuž se bude vyřezávat mnohem snadněji. Jak na to. Řešením je jemné napařování. Stačí naplnit velký hrnec horkou vodou do čtvrtiny jeho výšky, vložit do něj dýni a přikrýt pokličkou, aby se zahřála a ušetřila se energie. Vařte na mírném ohni asi deset minut. Můžete dokonce vypnout varnou desku o něco dříve a nechat dýni vařit na zbytkovém teple, abyste ještě více snížili spotřebu energie.
Po uvaření tímto způsobem se slupka dýně stane křehkou. Když zelenina mírně vychladne, rozkrojte ji napůl, odstraňte semínka a dužinu a poté nakrájejte na požadované tvary. Přestože se jedná o energeticky úsporný způsob, měl by se používat především pro větší a odolnější dýně.