Za komunistů to byla skutečná lahůdka. Dnes je odpornější než vnitřnosti

Polévka z volských ocásků je tradiční jídlo, které bylo velmi oblíbené zejména v době ČNR. Připravuje se na bázi volských ocásků, což jí dodává jedinečnou chuť a výživovou hodnotu.

Obliba polévky z volských ocásků byla způsobena dostupností volských ocásků, které byly levnější náhradou jiného masa. Tento pokrm, ačkoli dobyl polské stoly, má své kořeny v západní Evropě a jeho konkrétní verzi znají mimo jiné v Anglii.

Ingredience a příprava

Polévka z volské oháňky se připravuje z volských ocásků, které jí dodávají bohatou masovou chuť. Mezi hlavní ingredience patří také zelenina, jako je mrkev, celer, cibule a brambory. Důležitým krokem je dlouhé vaření masa, aby se jeho chuť plně rozvinula.

Ocas by se měl nakrájet na kousky, osmažit a poté uvařit se zeleninou. V některých verzích se přidávají také houby nebo rajčatový protlak. Vše se dochutí bylinkami, například majoránkou, a často se zahustí omáčkou.

Polévka z volské oháňky – recept

Ingredience: 

  • 1 volská oháňka,
  • 2 litry vody,
  • 2 petržele,
  • 3 mrkve,
  • 1 pórek,
  • 1/3 celeru,
  • 1 cibule,
  • 3 stroužky česneku,
  • 2 brambory,
  • 2 sušené houby,
  • 3 lžíce rajčatového protlaku,
  • 2 lžičky sladké papriky,
  • 2 lžičky majoránky,
  • 4 bobkové listy,
  • 2 kuličky pepře oregano,
  • 1 lžička mletého pepře,
  • 1 lžička soli,
  • řepkový olej.

Jak připravit polévku z volské oháňky:

  1. Příprava hub a masa: Houby namočíme do teplé vody. Volské oko omyjeme, oloupeme a spaříme vroucí vodou. Přendáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme bobkový list a oregano pepř. Přikryjeme pokličkou a vaříme asi půl hodiny.
  2. Příprava vývaru a zeleniny: Po uvaření vyjmeme ocas, maso oddělíme a nakrájíme na malé kousky. Do vývaru přidáme oloupanou, omytou a na kostičky nakrájenou zeleninu a bílou část pórku. Přidejte také namočené houby.
  3. Smažení a spojování ingrediencí: Na pánviosmahneme nakrájenou cibuli a nakonec přidáme nadrobno nakrájený česnek. Tyto ingredience vložíme do polévkového hrnce a ochutíme majoránkou, rajčatovým protlakem a sladkou paprikou.
  4. Příprava a úprava: Polévku vaříme asi 30-40 minut. Na závěr přidáme kousky ocáskového masa. Podávejte s nasekanou petrželkou.

Moderní pojetí polévky z volských ocásků

Přestože dnes už není polévka z volských ocásků tak oblíbená, stává se tradiční pochoutkou. Můžete si ji koupit ve formě instantních polévek, ale pro plnou chuť a výživovou hodnotu se doporučuje uvařit si ji doma. Mnoho lidí se k tomuto receptu s chutí vrací a zpestřuje si ho přídavky nebo moderními kulinářskými technikami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *