V zimě vždycky vařím jednoduchou norskou polévku. Je výborná a zahřeje jako žádná jiná.

V zimě vždycky vařím jednoduchou norskou polévku. Je výborná a zahřeje jako žádná jiná.

V zimě je polévka tím nejlepším zahřívacím jídlem. Jednou z mých nejoblíbenějších je norská polévka s přídavkem celeru a smetany. Je příjemně krémová, lahodná a vydatná. V čem je ale jedinečná? Všechny ingredience jsou předem osmažené, což naplno zvýrazní jejich chuť.

Většina lidí si norskou polévku spojuje s přídavkem ryb, ale ne každý má tuto chuť rád. Máte ji také rádi? To je dobře, protože níže najdete recept na vegetariánskou (ale ne veganskou) polévku. Má úplně jiný chuťový základ než české vývary. Zeleninová směs obsahuje také červenou papriku a celer, což zajímavě ředí sladkost smetany. Tato polévka je vhodná pro celý rok, ale doporučuji ji připravovat zejména v chladnějších dnech.

Ingredience na norskou polévku

Mezi produkty, ze kterých se tato polévka připravuje, nenajdete nic neobvyklého. Jediným problémem může být celer, který ne každý má rád, a teoreticky byste ho mohli vynechat, ale norská polévka nebude tak chutná. Proto si nákupy naplánujte předem a tuto ingredienci do svého seznamu zahrňte. V receptu je také uvedeno 30 % smetany, ale můžete použít i 36 %. Důležité je, aby byla sladká, to pomůže zabránit ztuhnutí. Pokud však máte raději kyselejší polévky, zvolte 12% nebo 18% smetanu. Pak byste měli do hrnce nalít také několik lžic horké polévky a přidat zakysanou smetanu. Důkladně ji promíchejte a poté ji vlijte do polévky. Jinak by se mohla srazit a vypadat nevábně. Doporučuji však alespoň jednou vyzkoušet i verzi se sladkou smetanou.

Připravte si:

  • Připravte si 3 lžíce másla
  • 1 malou cibuli nebo polovinu velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • pórek o délce 10 cm
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 mrkev
  • 2 velké nebo středně velké brambory
  • 1 petrželová nať
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1,5 litru vody
  • 200 ml 30% smetany

Jak připravit norskou polévku?

  1. Do hrnce se silným dnem nalijte olej. Zatímco se zahřívá, nakrájejte cibuli na malé kostičky. Vložte ji do tuku a na středním plameni ji 3 minuty smažte. Občas ji promíchejte, aby se nepřichytila.
  2. Oloupejte a nakrájejte stroužky česneku a přidejte je k cibuli doslova na 30 sekund. Promíchejte. Dávejte pozor, aby se nepřipálila, jinak by norská polévka mohla zhořknout.
  3. Připravte si papriku, odstraňte z ní semínka a nakrájejte ji na kostičky.
  4. Oloupejte kousek pórku, rozkrojte ho podélně napůl a nakrájejte na půlkolečka.
  5. Přidejte papriky a pórek k cibuli a česneku a společně je 3 minuty smažte. Papriky pustí trochu šťávy, takže v této fázi je menší riziko připálení ingrediencí.
  6. Budete také potřebovat jeden stonek celeru. Připravte ho stejným způsobem jako pórek. Mezitím také oloupejte mrkev, rozkrojte ji podélně na polovinu a znovu na polovinu. Nakrájejte ji na silnější plátky (čtvrtky). Obě tyto zeleniny přidejte současně. Smažte další 4 minuty.
  7. Nakonec si připravte brambory, oloupejte je a nakrájejte na středně velké kostky. Vložte je do hrnce. Přidejte sůl a pepř, nejlépe čerstvě mletý. Smažte 4 minuty.
  8. Po této době můžete polévku nakonec zalít vodou – můžete zvolit také zeleninový vývar, jemný kuřecí vývar nebo kuřecí vývar, pokud máte zbytky z předchozí večeře. Když se začne vařit, odměřte 25 minut.
  9. Nyní je vhodný čas propláchnout petržel pod studenou tekoucí vodou. Osušte ji a nasekejte.
  10. Hotovou polévku dejte na 5 minut stranou, aby trochu vychladla. Poté přilijte smetanu a důkladně rozmixujte dohladka. Přidejte petrželku a naposledy promíchejte. Pánev dejte na plyn na dalších 5 minut, ale odpočítávat začněte až ve chvíli, kdy začne vřít. Konečně přišla ta chvíle – norskou polévku nalijte do vývarových šálků a jezte ji velmi teplou, ale samozřejmě by neměla být opařená.

A co takhle norská rybí polévka (fiskesuppe)?

Dá se říct, že ingredience jsou podobné a vyjde stejně krémová. V nejjednodušší verzi pro 4 osoby stačí přidat 500 g lososa a 300 g tresky, přidat ještě mrkev, petržel a kousek kořene celeru. Odtud vychází celer, pórek a brambory. Hodit se bude také rybí vývar, oregano pepř a kromě petrželky i trochu zelené cibulky. Není nutné předem nic smažit. Zeleninu zalijeme vývarem, vaříme ji 15 minut a poté přidáme rybu. Vše vařte dalších 10 minut. Dochutíme, přidáme smetanu a počkáme 5 minut. Podávejte rodině horké.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *