Tento koláč dělám bez gramu mouky. Vynikající dezert na svátek Tří králů
Těžko uvěřit, co je hlavní ingrediencí tohoto dortu. Neobvyklý koláč se ukáže jako vlhký a lahodný. Jeho základem jsou luštěniny místo mouky.
Koláč na svátek Tří králů
Svátky jako Tři krále jsou méně formální než Vánoce nebo Velikonoce. Už jen v tom smyslu, že nemáme jasně definované tradiční pokrmy, které se v tento den podávají. A právě proto stojí za to se trochu vyblbnout.
Neodmyslitelně se bude podávat koláč z… fazolí . Ale jen na první pohled. Fazole na sebe dobře vážou ostatní ingredience a vytvářejí rychlé, na bílkoviny bohaté pečivo.
Fazolové brownie.
Tento koláč na Tři krále a nejen na ně se dá připravit z různých druhů fazolí. V našem receptu to budou fazole z konzervy.
Ingredience na dortovou formu o průměru 24 cm:
Potřebujete: 500 g konzervovaných červených fazolí
zralý banán
6 lžic kakaa
4 vejce
⅓ šálku másla
⅓ šálku vody
⅓ šálku cukru
nastrouhaná pomerančová kůra
plochá lžíce cukru a vanilky
lžička kvásku
Pomerančový koláček na dvanáctou noc.
Z fazolí slijte nálev a dejte je do mísy, přidejte nakrájený banán, olej, vodu, kakao, prášek do pečiva a promíchejte dohladka. V samostatné míse vyšlehejte vejce s cukrem a cukrem a vanilkou.
Lžící smíchejte obojí dohromady. Přidejte nastrouhanou kůru z celého pomeranče a znovu promíchejte. Směs nalijte do dortové formy o průměru 24 cm. Pečeme při 180 stupních Celsia s režimem ohřevu shora dolů asi 35-40 minut.
Vychladlý dort můžeme ozdobit čokoládovou polevou, moučkovým cukrem, čerstvými nebo kandovanými pomeranči.