Ryby by se měly často objevovat v jídelníčku starších lidí. Měli by však pamatovat na důležité pravidlo – používat jen ty, které obsahují pro zdraví cenné živiny, a vyhýbat se druhům kontaminovaným rtutí. Ryby, o kterých bychom rádi hovořili, patří rozhodně k těm nejlepším variantám.
Nejlepší ryby pro seniory
Tato ryba je v České republice rok od roku populárnější a najdete ji v nabídce oblíbených obchodních řetězců. Je pokladnicí cenných zdravotních látek, jako je selen, fosfor a omega-3 kyseliny. Je také zdrojem vitaminu D a vitaminů skupiny B, které posilují kosti. Mluvíme o mořském vlku.
Je to jedna z nejlepších ryb, kterou lze doporučit starším lidem. Je chutná, málo kalorická a lehce stravitelná. Její pravidelná konzumace je prospěšná pro srdce a mozek . Tím dobré zprávy nekončí – mořský vlk je nejen chutný, ale také nemá téměř žádné kosti. Jak si vybrat toho nejlepšího?
Tato ryba je pokladem pro seniory. Jak vybrat tu nejlepší radu?
Doráda je chutná a zdravá ryba. Neměli byste však zapomínat na to, abyste si vybrali tu s nejlepší kvalitou. Při nákupu dbejte především na její čerstvost. Vyberte si rybu, která má lesklé oči, napnutou kůži, červené žábry a jemnou vrstvu slizu. Odmítněte ryby s matnýma očima a nepříjemným štiplavým zápachem.
Příprava této ryby může probíhat několika způsoby. Nejlepší je ji péct nebo vařit na páře. Pak bude nejzdravější a nejméně kalorická. Mořský vlk je také skvělou ingrediencí pro domácí sushi . Níže je uveden příklad receptu na pečeného mořského vlka.
Pečený mořský vlk je snadný způsob, jak si připravit chutnou večeři.
Seznam ingrediencí na večeři pro dva:
2 mořští vlci
lžíce olivového oleje
lžíce citronové šťávy
2 stroužky česneku
sůl a pepř podle chuti
svazek petrželky
2 lžičky másla
Jak na to:
Rybu omyjte a osušte papírovou utěrkou. Do mísy nalijte olivový olej, citronovou šťávu a rozdrcené stroužky česneku, přidejte sůl, pepř a všechny ingredience promíchejte. Směsí potřete mořského vlka a dejte ho do lednice alespoň na hodinu. Mezitím nasekejte petrželku a změkněte máslo (můžete použít tento způsob) .
Rybu potřete máslem, posypte petrželkou a vložte do trouby. Pečte asi půl hodiny při 180 stupních . Můžete podávat s brambory a oblíbeným salátem. Doporučujeme mrkvový salát. Dobrou chuť!