Francouzi rozhodně vědí, jak udělat dobrou bramborovou kaši. Základem je nejen správná zelenina, ale především přísady a technika vaření. Od té doby, co jsem vyzkoušela trik se zakysanou smetanou, nepodávám v rodině jako druhý chod žádné jiné brambory.
Bramborová kaše by měla být krémová a poměrně svěží.
Bramborová kaše je jedním z nejoblíbenějších jídel na celém světě. I když mohou být doplněny mascarpone, slaninou nebo sýrem, klíčovými ingrediencemi jsou sůl, máslo a mléko nebo smetana. Francouzi však přidávají něco jedinečného, co pokrm odlehčí. Je to smetana, ale správně vybraná a zpracovaná před smícháním se šlehačkovými bramborami.
Jaké brambory zvolit na bramborovou kaši?
Bramborová kaše je velmi oblíbenou přísadou do mnoha pokrmů, ceněná pro svou krémovou konzistenci a všestrannost. Pro přípravu dokonalé bramborové kaše se doporučuje používat brambory typu B nebo C, jako jsou Irga nebo Bryza, které obsahují hodně škrobu, který pokrmu dodává svěží texturu. Důležitým krokem je postupné přidávání tekutých přísad, aby se lépe kontrolovala konzistence. Nejlepším efektem, kterým se vyznačuje francouzská bramborová kaše, je její příjemná, hladká struktura. Jak ji získat.
Jak připravit bramborovou kaši chantilly
Chantilly je nejen místo ve Francii, ale také výraz pro šlehačku ve formě dvojité smetany. Jakmile oloupete a uvaříte brambory (1 kg), je třeba je protáhnout mlýnkem na maso jako na bramborovou kaši. Již v této fázi se rozhodně změní struktura.
Poté je třeba do hmoty přidat měkké máslo (100 g) a mléko, míchat a kontrolovat konzistenci na požadovanou hustotu. Měla by být stále poměrně hustá, protože je čas na poslední přísadu. A tou je šlehačka sladká – z českých obchodů jich je 30 % a 100 ml vystačí na kilo brambor. Je třeba ji dobře vychladit a pak důkladně vyšlehat.
Nakonec ji pomocí silikonové stěrky nebo dřevěné lžíce smíchejte s bramborami. A pokud chcete chuť pokrmu zvýraznit, můžete vše posypat strouhaným parmazánem a péct při 200 stupních Celsia asi 12 minut. Pokrm tak získá zlatavou kůrku a šlehačka si zachová lehkou konzistenci soufflé.