Zeleninový salát se na polských stolech objevuje na narozeninách, oslavách, Vánocích i Velikonocích. Pokud máte tyto chutě rádi, určitě vyzkoušejte bujonový salát. Má lahodnou chuť a navíc je to levný pokrm, protože jeho základem je zeleninový vývar. Podívejte se, jaké ingredience do něj můžete přidat, aby byl ještě chutnější.
Kuřecí polévkový salát je skvělým příkladem úspornosti a praktičnosti v kuchyni, protože z ingrediencí jednoho pokrmu – vařené zeleniny z vývaru – se vytvoří jiný. Tento způsob nejenže snižuje množství odpadu, ale také obohacuje chuť salátu a dodává mu hloubku a obsah. Pokrm tak získá fantastickou hloubku a esenci. Pokrm je doplněn nakládanými okurkami, které mu dodávají křupavost, a jemným konzervovaným hráškem, který zpestřuje chuť. Majonéza v kombinaci se smetanou dodá příjemnou krémovou konzistenci. Salát bude nejlépe chutnat druhý den po uvaření, po dlouhém vychlazení v chladničce.
Recept na salát s vývarem
Ingredients:
- Příprava: 500 g vařené zeleniny z vývaru (mrkev, petržel, kořen celeru),
- 2-3 brambory,
- 100 g hrášku z konzervy,
- 3-4 nakládané okurky,
- sůl a černý pepř,
- 1 lžíce majonézy,
- 1 lžíce smetany nebo řeckého jogurtu,
- petržel na ozdobu.
Do vývarového salátu můžete přidat také vejce uvařená natvrdo, kukuřici nebo nadrobno nakrájenou šunku, která bude také velmi chutná.
Jak připravit bujonový salát?
Bujonovou zeleninu nechte vychladnout a nakrájejte ji na kostičky. Brambory uvařte, vychlaďte, oloupejte a nakrájejte stejně jako ostatní zeleninu. Z hrášku z plechovky slijte vodu. Můžete použít i mražený hrášek a krátce ho povařit. Nakládané okurky nakrájejte nadrobno a dejte je stranou do síta, aby se scedily. Pro zvýraznění chuti můžete přidat malou cibuli nebo plátek pórku. Všechny připravené ingredience vložte do mísy.
Majonézu smíchejte se smetanou, dochuťte solí a černým pepřem. Zálivku smíchejte se zeleninou a dejte do lednice alespoň na 30 minut vychladit. Před podáváním posypte salát petrželkou. Podávejte s plátkem tmavého domácího chleba.