Ukazuje se, že nakládané a fermentované potraviny nejsou tak úžasné, jak si všichni myslíme. Renomovaný odborník na výživu varuje, že se jim často přisuzují vlastnosti, které nemají. Přitom je určitě stojí za to je jíst, ale nepřeceňujte je.
„Probiotické potraviny jsou mýtus,“ říká doktorka Hanna Stolinská. Klinická dietoložka vysvětluje, že kefír, podmáslí, obyčejný kvásek, kysané zelí a nakládané okurky vůbec nejsou probiotika. – Tyto potraviny vznikají kvašením kyseliny mléčné, a proto obsahují bakterie mléčného kvašení. Nevíme však, kolik jich v nich je,“ poznamenává. – Kromě toho máme v žaludku kyselinu chlorovodíkovou a nevíme, kolik těchto prospěšných bakterií se dostane do střev,“ zdůrazňuje.
„Většina sdělení na obalech a v médiích uvádí, a to je obecně přijímáno, že nakládané a fermentované potraviny mají probiotické účinky. Přírodní probiotika. Nesmysl,“ varuje odborník. „Nejsou žádnou náhradou za mikrokapslovaná probiotika. Proto jsou nejlepší přípravky v kapslích,“ dodává.
Znamená to, že nemá smysl jíst kysané zelí nebo obyčejný kvásek? Vůbec ne. „Nakládané potraviny jsou zdravé, protože jsou jen zeleninou, a použití cukru, který obsahují, k jejich kvašení snižuje jejich kalorický obsah. Mají vysoký obsah vitaminů a minerálních látek. Zakysané mléčné výrobky jsou také mnohem zdravější než jiné mléčné výrobky. měli byste je jíst, ale nemyslete na probiotika.“