Konzumace polévek je skvělý způsob, jak zůstat zdravý. Umožňuje dodat tělu potraviny bohaté na vitaminy a minerály v dostupné formě. Ale to není všechno – ukazuje se, že správně připravená polévka vám spolu se zdravou stravou může také pomoci rychleji spalovat tuky. Jaké tajemství se skrývá za polévkou?
- Shchi je pokrm, který má kromě hojnosti užitečné zeleniny ještě jednu výhodu: je proslulý svým účinkem na spalování tuků.
- Je vydatné, ale nízkokalorické, bohaté na vlákninu, vitaminy a živiny.
- Aby byl účinek redukční diety uspokojivý, měli byste pamatovat na dodržování zásad zdravé výživy, omezit nebo zcela odmítnout vysoce kalorické, tučné potraviny, sladké a alkoholické nápoje.
Touha dosáhnout vysněné postavy a shodit přebytečná kila nás vybízí k používání různých diet, které ne vždy přinášejí očekávané výsledky.
Dietní jídelníčky často zahrnují konzumaci malých porcí jídla, které nezasytí hlad a mají nízký obsah cenných živin. To zase zvyšuje pravděpodobnost rychlého „zhroucení“ a zanechání vynaloženého úsilí.
Jak najít zlatou střední cestu? Vyplatí se zavést do jídelníčku recepty, které zajistí pocit sytosti a zároveň budou bohaté na zeleninu, která je nejen zdravá, ale také pomáhá spalovat tuky. Za úvahu stojí recept na polévku.
Šči na hubnutí – co to je?
Zelná polévka je hlavním prvkem 7denní jaší diety, známé také jako prezidentská dieta. Jak už název napovídá, spočívá v konzumaci polévky, velkého množství zeleniny a řady dalších potravin v jídelníčku. Jedná se však o velmi omezující dietu a lékaři a odborníci na výživu ji nedoporučují. Tento pokrm však můžete do svého jídelníčku zařadit, aniž byste museli dodržovat konkrétní předpoklady výše uvedeného schématu. Konzumace jogurtu v kombinaci s kontrolou kalorické bilance a fyzickou aktivitou dokáže zázraky.
Základní recept na polévku se skládá z bíléhozelí (nebo hlávkového zelí ) , cibule, papriky, celeru, rajčat a základního koření, tj. česneku, pepře a chilli papriček. Tyto suroviny jsou snadno dostupné a neměly by zatížit váš rodinný rozpočet. Důležité je, že samotná příprava pokrmu nevyžaduje mnoho času a úsilí, takže ji zvládne každý. Recept můžete ještě zpestřit přidáním další oblíbené zeleniny do polévky.
Jak se šči připravuje?
Konzumace shchi vás může přiblížit ke ztrátě nežádoucích kilogramů a rozloučit se s tukem na břiše. Složky v něm obsažené pomáhají regulovat a čistit střeva. Mají také močopudný účinek, který může vést ke snížení hmotnosti.
Výše uvedeného účinku polévky lze dosáhnout pouze dodržováním zdravé stravy a vyloučením škodlivých, kalorických potravin a nápojů. Kromě toho je velmi důležité pravidelně doplňovat tekutiny – především nesycenou vodu.
Zelná polévka podporuje metabolismus
Díky nízkému obsahu kalorií v tomto pokrmu se nemusíte obávat překročení kalorického deficitu, který je klíčem k hubnutí. Proto můžete bez výčitek sáhnout po polévce, když pocítíte hlad.
Další výhodou zařazení této polévky do vašeho jídelníčku je vysoký obsah vlákniny, která vám nejen navodí pocit sytosti, ale také zlepší střevní peristaltiku. Rychlejší trávicí procesy zase mohou zvýšit rychlost vašeho metabolismu.
Nezapomeňte: pažitka může podpořit zdravé hubnutí a zrychlit metabolismus, pokud se obecně svědomitě stravujete.
Polévka na hubnutí – recept
Složení:
- Složení: 2 polévkové lžíce panenského olivového oleje
- 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
- 2 střední mrkve, nakrájené na kousky
- 2 řapíky celeru, nakrájené
- 1 středně velká červená paprika, nakrájená na kousky
- 2 stroužky česneku prolisované přes lis
- ½ lžičky mletého pepře
- ¼ lžičky soli
- 8 šálků vody
- 1 středně velké zelí, rozkrojené napůl a nakrájené na plátky
- 1 velké rajče, nakrájené na plátky.
Na olivovém oleji osmahněte cibuli a česnek. Přidejte zbývající zeleninu a krátce orestujte. Když je zelenina měkká, zalijte ji vodou, přiveďte k varu a vařte 20-30 minut. Podle chuti osolte a opepřete – můžete přidat oblíbené sušené koření.