Nakládaná mrkev je skvělým doplňkem večeře, salátů i sendvičů. Nejenže má skvělou chuť, ale také skvěle působí na střeva. Přečtěte si, jak nakládanou mrkev připravit a jak dlouho ji musíte marinovat.
– Při hledání jedinečné svěžesti a čerstvosti v náročných podmínkách zimního vaření vám chci doporučit mimořádně atraktivní fenomén – nakládání mrkve. Je to tak, nepřeslechli jste se, nakládaná mrkev je nesmírně chutná a mimořádně snadná na přípravu.
Nakládaná mrkev – jak ji připravit?
K přípravě nakládané mrkve budeme potřebovat:
- několik čerstvých, šťavnatých mrkví,
- 1-2 cibule,
- litr převařené vody,
- sůl,
- hlavičku česneku,
- bobkový list,
- několik zrnek pepře a oregana,
- lžička medu (nepovinně),
- litrová sklenice.
Jak nakládat mrkev? Mrkev nakrájíme na plátky a vložíme do sklenice s nakrájenou cibulí. Pak vše zalijeme tímto nálevem, tj. převařenou vodou se solí (poměr: 1 lžička soli na 1 litr vody). K tomu přidejte: oloupanou hlavičku česneku, několik bobkových listů, hrst oregana, pepř. Připravený odvar přikryjeme utěrkou a necháme 3-5 dní odstát.
– Můžete také trochu experimentovat a přidat alespoň lžičku medu pro zvýšení sladkosti nebo kousek skořicové kůry. Takto naložená mrkev jistě zaujme vaše kulinářské chutě.
Nakládaná mrkev je superpotravina, tedy produkt bohatý na živiny, jejichž množství a vlastnosti jsou pro lidský organismus prospěšné. Samotná mrkev je skutečnou vitamínovou bombou. Je vynikajícím zdrojem karotenoidů, tj. antioxidantů, jako jsou alfa-karoten, beta-karoten, lutein, lykopen, zeaxantin, a také vitaminů, jako jsou vitaminy B6, C, E, K a kyselina listová. Tato zelenina má také vysoký obsah vápníku, draslíku, sodíku, železa, mědi, fosforu, hořčíku, zinku a kobaltu.