V dnešní době všichni spěcháme, proto rádi využíváme hotové výrobky nabízené v obchodech. Při nákupu potravin v supermarketu jsme si zvykli kontrolovat datum spotřeby, ale přesto často zapomínáme na další, neméně důležitý aspekt. Je lepší se těmto obalům vyhnout.
Při nákupu hotových jídel nebo masných výrobků v obchodech máme tendenci věnovat pozornost jejich datu spotřeby. Někdy si také potraviny prohlédneme a vizuálně posoudíme jejich čerstvost (pokud je to možné). Málokdo však věnuje pozornost vzhledu obalu. Ukazuje se, že jeho tvar je také mimořádně důležitým faktorem, pokud jde o kvalitu potravin nabízených v supermarketech. Neznalost může mít vážné zdravotní důsledky.
Obalová bomba. Nepřehlížejte deformovaný obal
Kromě doby trvanlivosti výrobku je neméně důležitým aspektem, na který je třeba se při nákupu zaměřit, obal. Obal na potraviny se někdy může zdeformovat. Důvodů tohoto jevu je mnoho, někdy se jedná o poškození výrobku při přepravě ze skladu. Mnohem závažnější příčinou je však bombardování. Jedná se o vadu, která se vyznačuje nafouknutím dna nebo víka. Nejčastěji k němu dochází v důsledku nesprávné manipulace nebo chyb učiněných ve fázi výroby. Někdy k němu může dojít také v důsledku nesprávného skladování potravin.
Důsledkem této situace je, že se do výrobku dostanou škodlivé látky. V další fázi se z obalu začnou uvolňovat plyny, které při konzumaci mohou vést k vážné otravě potravinami. Z tohoto důvodu je tak důležité pamatovat na pečlivou analýzu obalu vašeho oblíbeného výrobku v obchodě. Bombardování může postihnout mnoho položek, ale jedna skupina je vůči němu obzvláště zranitelná.
Vybuchněte v plechovce. Vyhněte se konzumaci poškozených konzerv.
Obchody nabízející potraviny mají přísně stanovená pravidla, podle kterých jsou všechny výrobky důkladně kontrolovány zaměstnanci. Někdy však může nastat situace, kdy jsou potravinářské výrobky v regálech. Pokud si všimnete, že obal vašeho oblíbeného výrobku je nafouklý, neprodleně informujte prodejce. Tímto způsobem ochráníte nejen sebe, ale i ostatní spotřebitele. Tyto reakce, které představují zvláštní zdravotní riziko, se nejčastěji vyskytují u masných výrobků, zejména masových konzerv.
Nejčastěji se jedná o mikrobiologický odběr vzorků konzerv.
– Přečtěte si na stránkách Všeobecné hygienické inspekce. Potraviny uzavřené v konzervách, kartonech a jiných typech obalů se mohou také zkazit . Proto nezapomeňte být opatrní. Ke zkažení může dojít i v domácnosti, pokud výrobek není správně skladován.