Karneval je čas koblih! Ty tradiční jsou opravdovou cukrářskou výzvou a doma je těžké je vyzkoušet. Mnohem jednodušší je udělat malé koblížky se sýrovým základem. Mají jinou chuť, ale milují je především ti nejmenší. Jsou měkké a křehké.
Koblihy se sýrem – nápad na rychlý dezert
Masopust teprve začal a děti se už dožadují těchto koblih. Přestože jsou jako všechny karnevalové sladkosti smažené na tuku, jsou lehčí a křehčí než ty tradiční. Navíc jsou mnohem jednodušší na přípravu. Je to dobrý nápad, jak zahájit karneval.
Koblížky jsou teď jednodušší
Koblihy jsou tradiční pochoutkou, která během masopustu dominuje. Připravují se z nadýchaného máslového kynutého těsta. Jeho příprava je pracná a smažení také vyžaduje velkou zručnost. Proto se objevily „lehčí“ verze koblih. Můžete si je vyrobit doma a nemusíte k tomu mít velké cukrářské dovednosti. Také jejich smažení je jednodušší. Tyto koblihy se vyrábějí z mléčných výrobků. Těsto lze vyrobit z tvarohu, sýru mascarpone nebo homogenizovaného sýra. Mým dětem koblihy založené na této poslední ingredienci velmi chutnaly.
Nadýchané a méně mastné
Koblihy na bázi sýra jsou rozhodně lehčí. Je těžké srovnávat jejich chuť s těmi tradičními, ale jsou jiným druhem pečiva. Těsto na bázi mléka však dobře kyne a je nadýchané. Tyto koblihy jsou také méně mastné. Aby neabsorbovaly mastnotu, je dobré přidat do těsta alkohol nebo ocet. Není se čeho bát, ani když koblihy jedí děti. Alkohol se během smažení odpaří. Chtějí děti koblihy? Můžete je připravit téměř okamžitě, protože nevyžadují droždí. Celý proces je rychlejší. Musíte jen pamatovat na to, aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu.
Homogenizované sýrové koblihy
Ingredience: Sýrové sýry: 1:
- 280 g homogenizovaného vanilkového sýra,
- 1 vejce,
- 225 g pšeničné mouky,
- 2 lžičky kvásku,
- 1 lžíce vanilkového cukru nebo moučkového cukru,
- 1 lžíce vodky, případně alkoholu nebo octa,
- špetka soli,
- olej na smažení,
- moučkový cukr na podávání.
Způsob přípravy:
- Do hluboké pánve nebo kastrolu nalijeme olej. Začněte ho zahřívat.
- Smíchejte sýr s vejcem. Poté přidáme mouku, prášek do pečiva a cukr a ještě jednou promícháme.
- Ruce si namažeme máslem a z těsta tvoříme malé koblížky. Nejlepší je vkládat je ihned do rozehřátého oleje.
- Koblížky se budou samy točit. Vyjměte je, až budou řádně propečené.
- Položte je na papírovou utěrku, aby z nich odkapal přebytečný tuk.
- Koblihy posypeme moučkovým cukrem.