Co nepečeme v alobalu – zde je 5 potravin, které jsou výjimkou. Zapamatujte si je

Fólie je nepostradatelným pomocníkem v kuchyni. Zjednodušuje čištění, udržuje maso šťavnaté a zeleninu měkkou. Ale jak se ukazuje, ne všechny produkty jsou v sousedství tohoto lesklého materiálu stejně dobře snášeny.

Použití fólie na pečení může výrazně ovlivnit chuť některých výrobků a proměnit kulinářské mistrovské dílo ve zklamání. Rozebereme si, které potraviny je lepší nechat bez „fóliové deky“.

1. Brambory:

Od křupavé kůrky k vodnatému jádru. Co může být jednoduššího než zabalit brambory do alobalu a strčit je do trouby? Tento zdánlivě neškodný trik však může sehrát krutou roli. Brambory obsahují značné množství vlhkosti. Při pečení ve fólii tato vlhkost kondenzuje a brání správnému propečení brambor. Výsledkem jsou měkké, vodnaté brambory, které mají daleko k požadované křupavé kůrce a jemné, mírně křehké dužině uvnitř. Chcete-li získat dokonale propečené brambory, je lepší péct je bez fólie, čímž se zajistí rovnoměrné tepelné působení.

2. Citrusové plody a rajčata:

Nebezpečné sousedství kyseliny. Kyselá šťáva citrusových plodů (citronů, pomerančů, grapefruitů) a rajčat reaguje s hliníkem, ze kterého je vyrobena fólie. Tato interakce způsobuje, že se hliník postupně rozpouští, čímž poškozuje celistvost fólie a hlavně dodává pokrmu nepříjemnou kovovou chuť. Rozpuštěný hliník, i když v malém množství, se navíc může dostat do potravin, což je zdravotně nežádoucí. Proto je pro pečení citrusových plodů a rajčat lepší použít jiné metody, například pečení na plechu nebo v žáruvzdorné formě.

3. Zelí:

Zachovejte barvu a chuť. Zelí, zejména bílé, může při pečení ve fólii změnit barvu, zmatní a získá stejně nepříjemnou kovovou chuť, o které jsme se zmínili výše. Je to způsobeno stejnou interakcí mezi kyselinou v zelí a hliníkem. Aby si zelí zachovalo jasnou barvu a čistou chuť, je lepší ho péct otevřené nebo k pečení používat žáruvzdorné formy.

4. Paprika, chilli, kmín:

Pozor na koření! Ukazuje se, že některá koření mohou s alobalem také negativně interagovat. Paprika, chilli a kmín jsou nejjasnějšími zástupci této skupiny. Při vysokých teplotách reagují s hliníkem, mění svou chuť a vůni a dodávají hotovému pokrmu stejně nežádoucí kovový nádech. Pokud tedy používáte toto koření, je lepší péct pokrm bez alobalu.

Fólie je šikovný, ale ne univerzální nástroj. Než zabalíte pokrm do fólie, zamyslete se, zda se jedná o jednu z pěti výše popsaných potravin. Někdy je vyhnutí se fólii zárukou zachování chuti a výhod vašich kulinářských výtvorů. Experimentujte, hledejte optimální způsoby přípravy a vaše pokrmy vás vždy potěší svou jedinečnou chutí a vůní!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *