Vůbec to není bretonština. Je to nejchutnější fazolový pokrm na světě.

Seznam nejchutnějších pokrmů s fazolemi v hlavní roli připravil prestižní kulinářský průvodce . Bohužel naše národní chlouba – pečené fazole – se v tomto hodnocení umístila až na 33. místě. Který pokrm se ukázal jako hodnotnější?

Sopa Taraska

Fazolová polévka z mexického státu Michoacán, domova Tarasků, jedné z hlavních předkolumbovských civilizací. Její kultura vzkvétala až do počátku 16. století, kdy podlehla španělským conquistadorům. Kulinářským suvenýrem z Tarasky je gurmánský pokrm z fazolí vařených s rajčaty v jednoduchém kuřecím vývaru. Nezbytným doplňkem taraské sopy jsou také chilli papričky. Polévka se ochucuje také uzenými papričkami pasilla de Oaxaca, které se pěstují výhradně v hornaté oblasti Oaxaca na jihu Mexika.

Diri ak pwa

Haiti národní jídlo, jehož hlavními ingrediencemi jsou fazole a rýže, recept na diri ak pwa pochází od otroků masově dovážených z Afriky od 18. století. Pokrm se připravuje z různých druhů fazolí, obvykle červených, černých a pinto. Podává se s kreolským kuřecím masem nebo dušeným masem z rajčat, brambor, koření a kozího nebo hovězího masa.

Frijoles Charros

Jednoduchý pokrm, který vznikl v táborech mexických kovbojů pasoucích dobytek. Frijoles charros se skládá z fazolí, cibule, rajčat, chilli papriček a koriandru. Často se obohacuje o maso: slaninu, šunku nebo slané vepřové maso. Pokrm se vaří tak dlouho, dokud fazole nezměknou a v pokrmu nezůstane jen málo tekutiny. Jí se s plackami z kukuřičné mouky.

Feijão tropeiro

Tradiční pokrm z brazilského státu Minas Gerais, který se připravuje z fazolí vařených se soleným nebo sušeným masem, maniokovou moukou a různými druhy zeleniny a bylinek. V současné době existuje mnoho variant tohoto pokrmu, takže druh fazolí a masa se liší v závislosti na části země.

Tutu feijão

Další pochoutka z Brazílie. Jedná se o směs fazolového pyré (tradičně černého) a maniokové mouky, která se používá jako zahušťovadlo. Dalšími přísadami jsou cibule, česnek, olivový olej, petržel a bobkový list. Tutu de feihan se obvykle podává s vepřovými klobásami, rýží, vejci a někdy se zelím.

Feijoada

Národní jídlo Brazílie. Není náhodou, že jeho název pochází z portugalského slova „feijão“, což znamená fazole, jejichž semena (obvykle černé nebo červené odrůdy) tvoří základ tohoto výživného guláše. Obvykle obsahuje také maso (často sušené hovězí), vnitřnosti (např. vepřové uši a jazyk), uzené klobásy a mořské plody, nejčastěji krevety. V pokrmu nesmí chybět výrazné koření, včetně hřebíčku a bobkového listu. Feijoada se podává v kamenných miskách s rýží nebo farofou (smažená a pražená manioková mouka) a někdy… plátky pomeranče. Tradiční přílohou je cachaça, což je pálenka z cukrové třtiny, nejoblíbenější brazilský nápoj.

Pasul

Oblíbená srbská fazolová polévka tradičně připravovaná z bílých fazolí dušených s klobásou, slaninou nebo šunkou, zeleninou, jako je cibule, mrkev a česnek, a kořením, zejména pepřem a bobkovým listem. Pokrm se jí s křupavým chlebem nebo plátky syrové cibule.

Piyaz

Turecký salát se sušenými fazolemi, petrželí, cibulí a sumachem obohacený omáčkou z pasty tahini, citronovou šťávou a octem. Pokrm se obvykle dochucuje nakrájenými rajčaty, nasekanou cibulí, natvrdo uvařenými vejci, olivovým olejem a petrželkou. Piyaz se často jí jako příloha ke grilovanému masu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *