Vepřové kotlety zachrání den, když nemáme nápad na večeři. Dobře uvařené se hodí pro každou příležitost. Od té doby, co jsem se naučila tento způsob, se už nebojím, že by byly příliš složité.
Takto připravené kotlety se rozplývají na jazyku.
Vepřové kotlety jsou jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších jídel české kuchyně. Přestože je vaříme často, chyby se stávají. Ta nejčastější? Maso je příliš tuhé.
Vhodné maso
Prvním pravidlem dobrých vepřových kotlet je správné maso. To má zdaleka největší vliv na chuť kotlet. Šťavnaté budou, když si koupíte středovou panenku. Nejlepší je také neskladovat ho dlouho v lednici a řízky připravit v den, kdy maso koupíte. Dbejte také na jeho barvu, měla by být světle růžová, bez tmavých skvrn. Maso nemusí být dokonale libové, protože díky tuku jsou kotlety šťavnatější a chutnější. Nejlepší je koupit vepřovou panenku v kusech a pak ji doma nakrájet na řízky.
Vyzkoušejte marinádu
Druhým důležitým prvkem je marináda. V případě vepřových kotlet existují její odpůrci i zarytí zastánci. Vždycky maso rozbijete a hned ho opečete? Marinujte je alespoň jednou a uvidíte ten rozdíl. Marinádu se vyplatí použít i v případě, že kotlety nepečete v den nákupu masa nebo pokud je maso tuhé. Marinování je skvěle zjemní. Zvlášť když do marinády použijete majonézu.
Vždy po ruce
Majonéza je jednou z nejuniverzálnějších a nejoblíbenějších omáček na světě a v české kuchyni je základem salátů, sendvičů a vajec. Protože je majonéza tučná, skvěle se hodí i do marinád. Někdy ji můžeme najít také v receptech na dorty. Ať tak či onak, vždy se vyplatí mít ji v lednici, protože se dá použít na mnoho různých způsobů. Určitě se bude hodit na marinování vepřových kotlet. Dobře se bude hodit také ke kuřecím řízkům.
Vepřové kotlety v marinádě
Ingredience: 1:
- Ingredience: 6 vepřových kotlet.
- 1-2 vejce,
- 2 lžíce majonézy,
- 1 lžíce citronové šťávy,
- několik snítek petrželky nebo rozmarýnu,
- koření: sůl a pepř podle chuti,
- 4-5 lžic strouhanky,
- olej nebo sádlo na smažení.
Způsob přípravy:
- Postup: Kotlety rozšleháme šlehačem.
- Připravíme marinádu z vajec, majonézy a citronové šťávy. Ingredience smícháme a podle chuti okořeníme.
- Kotlety namočíme do marinády. Navrch položíme petrželku nebo rozmarýn.
- Celé to přikryjte a dejte na několik hodin do lednice.
- Po marinování řízky obalíme ve strouhance.
- Smažte je na rozpáleném tuku.