Když se venku objeví první mrazíky, káva začne plnit další funkci – stane se jakýmsi náladotvůrcem. Zároveň povzbuzuje a zahaluje chutí. Její pití je okamžikem skutečného potěšení a objevování nových, uklidňujících a uvolňujících chutí. Místo klasických malých černých šatů si doma připravte vanilkovou kávu, pomerančové cappuccino, vanilkovo-skořicovou dalgonu nebo jinou zimní kávu. Na co máte chuť vy?
Zimní káva – lahodné chutě zimy v hrnku
Káva v tomto ročním období získává nový charakter. Díky neobvyklým kombinacím chutí a přísadám připomínajícím vánoční jarmarky nebo voňavé kavárny na rozzářených náměstích měst mohou americano, latte a cappuccino vytvořit jedinečnou atmosféru pro chvíle oddechu.
Voňavá vanilková káva – se sametovým vanilkovým sirupem nebo bourbonským vanilkovým cukrem – vás zahřeje v zimě, v chladných mrazivých dnech, kdy potřebujete extra pohodlí a okamžitý pocit komfortu a uvolnění. Přivolat si ji můžete také s nedávno módní kávou Dalgon. Tato svěží, extrémně pěnivá káva se dobře kombinuje s vanilkou, karamelem, kořením nebo citrusovými akcenty. Jedná se o kvintesenci zimního kávového trendu.
Úžasně chutná také káva s kakaem a čokoládou (hořkou nebo mléčnou). Možná ji znáte pod názvem moka káva. Je to kompromis mezi hořkým charakterem espressa a sladkými tóny mléka a čokolády. Bude hýčkat vaše smysly, zatímco venku panuje nepříznivé počasí. Nebude.
A pokud dáváte přednost pikantním chutím, přidejte do horkého nápoje trochu skořice, muškátového oříšku, hřebíčku, kardamonu nebo jiného koření a získáte zázvorovou náhražku kávy ideální pro začátek vánočního rána.
Jaká zrna vybrat a jak je připravit, abyste si připravili lahodnou zimní kávu?
Základ zimní kávy tvoří správná zrna – nejlépe se sladkým, středně praženým profilem. Mohou obsahovat květinové, citrusové, oříškové, čokoládové nebo ovocné tóny – dokonale zvýrazní aroma ochucené kávy.
Etiopská, brazilská, arabica, robusta? Nemůžete se rozhodnout pro konkrétní zrno? Vyzkoušejte jejich chuť, aniž byste se museli složitě rozhodovat. Kávovar De’Longhi Rivelia má dvě nádoby na kávová zrna, které lze po přípravě jedné kávy snadno vyměnit. Během několika minut tak můžete připravit dva různé nápoje ze dvou různých druhů kávových zrn.
Umožní vám také získat ze zrn hloubku chuti a aroma. Systém Bean Adapt upravuje mletí, dávkování a teplotu spaření. Vychutnejte si plnou chuť kávy.
Proč si doma připravit sladkou zimní kávu?
Domov se může stát naší soukromou kavárnou – místem, kde si můžeme vytvořit vlastní kompozice s požadovaným chuťovým profilem. Příprava zimní kávy je potěšením, zejména ve vašem oblíbeném kávovaru. Nepochybujeme o tom, že jím bude kávovar De’Longi Rivelia. Ručně vyráběná zimní káva vám pomůže vytvořit doma útulnou atmosféru plnou tepla, pohodlí a tolik potřebné pohody v mrazivých dnech. Je to chvíle pro vás, beze spěchu a stranou od shonu.
Sladké příchutě – vanilka, pomeranč, kakaová káva.
Objevte recepty na aromatické zimní kávy se sladkými a ovocnými příchutěmi. Obohatí váš každodenní život o nové chutě a umožní vám vychutnat si drobná potěšení během celého dne. Většinu ingrediencí pro přípravu horkých nápojů máte pravděpodobně doma.
Vanilková káva je sladká, nealkoholická verze irské kávy.
Co budete potřebovat.
– Dvojité espresso (můžete si ho připravit v kávovaru De’Longhi Rivelia).
– 1 lžičku vanilkového sirupu
– šlehačku a kakao na ozdobu
– vyšší sklenici/hrnek
Způsob přípravy:
V kávovaru připravte dvojité espresso. Do kávy přidejte vanilkový sirup. Pokud dáváte přednost sladší verzi, můžete přidat také lžičku hnědého cukru. Nyní je čas na šlehačku – nešetřete s ní! Díky ní bude káva vypadat jako irská káva. Nakonec pro větší vizuální efekt posypte celou věc trochou kakaa.
Vanilková dalgona je módní káva na zimu.
Co budete potřebovat.
– Dvojité espresso
– 2 lžičky cukru
– ½ lžičky vanilkového sirupu
– asi 200 ml teplého mléka
– ruční napěňovač mléka nebo ruční napěňovač
– vysoká sklenice na latté
Způsob přípravy:
Připravte dvojité espresso a nalijte ho do malé misky. Přidejte cukr a vanilkový sirup. Intenzivně šlehejte mixérem nebo metličkou, dokud směs nezhoustne a nezíská krémovou konzistenci (obvykle stačí 2-3 minuty). Připravte si napěněné mléko v kávovaru (ve vysoké sklenici). Předem vyšlehané vanilkové espresso opatrně nalijte na marshmallow a vytvořte výraznou vrstvu. Vanilková dalgona je hotová.
Pomerančové cappuccino
Co budete potřebovat: 1.
– Jedno espresso a 150 ml našlehaného mléka nebo cappuccina připraveného v kávovaru De’Longhi Rivelia.
– 1 lžičku pomerančového sirupu
– trochu nastrouhané pomerančové kůry
– půl lžičky medu (nepovinné)
– špetka kakaa nebo skořice na ozdobu
Způsob přípravy:
Do hrnku nalijte pomerančový sirup a případně med, přidejte pomerančovou kůru a volitelně med. Jemně promíchejte, aby se chutě spojily. Povrch kávy posypte kakaem nebo skořicí. Vytvoříte tak nápoj s krémovou konzistencí a citrusovými tóny, ideální pro zimní den.
Latte macchiato mocha – káva s mlékem, kakaem a čokoládou.
Co budete potřebovat.
- Jedno espresso a 200 ml našlehaného mléka nebo latte macchiato připravené v kávovaru.
- 1 lžička hořkého kakaa
- 1 čtvereček mléčné čokolády (nejlépe strouhané)
- šlehačka, kakao a skořice na ozdobu.
Způsob přípravy:
Kakao a čokoládu vložte do vysoké sklenice. Připravte kávu v kávovaru na cappuccino. Ozdobte šlehačkou a navrch posypte trochou kakaa a skořice. Tato hořkosladká nabídka je lehkou variantou moka kávy, která v mrazivém dni rozmazlí vaše smysly.
Recepty na zimní kávu s kořeněnými akcenty a přídavky
Dáváte přednost něčemu s pikantním nádechem? Zázvorová káva a espresso s chilli papričkami budou přesně pro vás.
Zimní káva s karamelem a šlehačkou Zdroj: De’Longhi.
Karamelová káva s mořskou solí, skořicí a kardamonem
Co budete potřebovat.
– Dvojité espresso a 150 ml našlehaného mléka nebo cappuccino připravené v kávovaru.
– 2 lžičky karamelového sirupu
– špetku mořské soli
– špetku skořice a kardamonu
– šlehačku (volitelně)
Způsob přípravy:
Dno a okraje sklenice potřete karamelovým sirupem. Přidejte mořskou sůl a připravte cappuccino. Povrch kávy posypeme směsí skořice a kardamomu. Pokud chcete krémovější verzi, můžete předtím přidat šlehačku.
Aromatické espresso s chilli
Co budete potřebovat.
– jedno espresso
– Špetku jemně mletého chilli papričky
– kostku hořké nebo tmavé čokolády (nejlépe nastrouhanou)
– špetku třtinového cukru (volitelně)
Způsob přípravy:
Uvařte espresso v malém šálku, přidejte kostku čokolády a špetku chilli. Pokud dáváte přednost větší sladkosti, přidejte trochu třtinového cukru nebo medu. Kořeněná káva vás povzbudí a zahřeje lépe než tradiční černá káva.
Zázvorová káva – plochá bílá káva s kardamonem a hřebíčkem
Co budete potřebovat.
– Dvojité espresso a 150 ml našlehaného mléka nebo Flat White připravené v kávovaru na espresso.
– 1 lžička zázvorového sirupu nebo směsi perníkového koření
– 2 hřebíčky
– šlehačka, skořice a kardamon na ozdobu
Způsob přípravy:
Do vyšší sklenice nalijte perníkový sirup (nebo místo něj přidejte směs koření) a přidejte hřebíček. Připravte si plochý bílý nápoj a jemně ho promíchejte. Pokud dáváte přednost sladší kávě, přidejte lžičku hnědého cukru. Nakonec přidejte šlehačku a posypte skořicí a kardamonem.