Dort Ambassador je kombinací vzdušného piškotového dortu, krému s různými příchutěmi a doplňky, jako je sušené ovoce, čokoláda nebo jahody. Jedná se o vrstvený dort, který vyžaduje trochu času, ale konečný výsledek všechny útrapy odmění. Jeho výroba je příležitostí vrátit se k tradicím a připomenout si chutě dětství.
Dort Ambassador byl za dob ČNR skutečným hitem. Objevoval se téměř na každé oslavě – od narozeninových oslav až po svatby. Díky své bohaté chuti a atraktivnímu vzhledu hrál na stole vždy hlavní roli. Dnes tato klasika zažívá renesanci a připomíná nám výjimečné chvíle strávené s rodinou a přáteli.
Recept na velvyslanecký dort s želé a jahodami
Dort Ambassador s želé a jahodami je jedinečný dezert, který kombinuje klasickou chuť s osvěžujícími ovocnými tóny. Díky různým vrstvám krému, jemnému piškotovému těstu a šťavnatým jahodám v želé je to skutečná chuťová hostina.
Složení:
- Složení:piškoty: vejce, cukr, pšeničná mouka, bramborová mouka, kvásek,
- Vanilkový krém: mléko, žloutky, cukr, máslo, vanilkový cukr, bramborová mouka.
- Kakaový krém: polovina vanilkového krému, kakao.
- Poleva: kandované třešně, sultánky, sekané ořechy.
- Poleva: jahody (čerstvé nebo mražené), jahodové želé.
- Na namáčení: citronová šťáva smíchaná s vodou nebo zředěný alkohol.
Příprava: Vychladlý jahodový sirup a jahodový cukr připravíme z jahodového těsta:
- Sušenky : vejce vyšleháme s cukrem do pěny, jemně promícháme s prosátou moukou a práškem do pečiva. Pečeme ve formě o průměru 24 cm při 180 °C asi 25 minut. Necháme vychladnout a nakrájíme na tři vrstvy.
- Krém: z mléka, žloutků, cukru a mouky uvaříme pudink. Necháme ho vychladnout a poté ho potřeme máslem, aby vznikl vanilkový krém. Polovinu krému smícháme s kakaem a vytvoříme kakaový krém.
- Přenesení: vrchní části piškotů namočíme do citronové šťávy. První vrstvu potřeme vanilkovým krémem, posypeme sultánkami a nasekanými ořechy. Druhou vrstvu potřeme kakaovým krémem a ozdobíme kandovanými třešněmi.
- Nahoru: na poslední vrstvu piškotu rovnoměrně rozprostřete nakrájené jahody. Želé připravíme podle návodu na obalu, ale použijeme o něco méně vody, aby bylo hustší. Když želé začne tuhnout, přelijte jím jahody. Dort dejte na několik hodin do chladničky, dokud želé zcela neztuhne. Jahody můžete také nahradit banány. Koláč bude stejně chutný.
Proč byste měli vyzkoušet tuto verzi?
Ambassador s želé a jahodami je kombinací tradice s osvěžujícími ovocnými tóny. Želé dodává koláči lehkost a dobře se hodí ke krémovému vnitřku. Ideální volba pro jarní a letní příležitosti, ale bude se dobře vyjímat i na slavnostním stole.