Housky s bylinkovou příchutí jsou tím nejlepším způsobem, jak začít den. Stejně jako v restauracích je však můžete podávat jako předkrm nebo přílohu před hlavními chody večeře. Tyto kynuté buchty dokonale splní oba úkoly.
Domácí buchty
Ve srovnání s jinými způsoby přípravy pokrmů nepatří výroba domácího pečiva v kuchyni k příliš oblíbeným činnostem. Nepoužíváme ji příliš rádi, protože je časově náročná a vyžaduje velkou přesnost. Jednoduchý chléb není obtížné vyrobit, ale kynuté rohlíky vyžadují určitou práci .
Vyplatí se je však koupit, protože takové rohlíky nekoupíte v žádném obchodě. Pouze ve vlastní pekárně si můžeme připravit libovolnou směs bylinek a koření . V tomto případě doporučujeme chléb s rozmarýnem.
Rozmarýnové rohlíčky
Rozmarýn má specifickou chuť, výraznější než většina bylinek. Skvěle se hodí k druhé ingredienci našich rohlíčků, černému kmínu. Místo něj můžeme použít i sezamová semínka. Rohlíčky se hodí k běžné večeři nebo na setkání s přáteli jako předkrm s česnekovým máslem a ochuceným masem.
Složení
½ kg mouky
1 ½ šálku mléka
1 vejce
1 balíček sušeného droždí
1 lžíce cukru
100 ml olivového oleje
½ lžičky soli
1 lžíce sušeného rozmarýnu nebo ½ lžíce čerstvého rozmarýnu
1 lžíce černého kmínu
Domácí rohlíky k večeři a snídani
Do 50 ml teplého mléka přidejte droždí, lžíci cukru a lžíci mouky. Zbylou mouku prosejte do mísy. Přidejte špetku soli a rozmarýnu a promíchejte.
Do mísy přidejte kvásek z droždí a zbylé mléko. Uhněteme těsto, a když se začne spojovat, přidáme olivový olej. Hněťte těsto, dokud není dobře promíchané a pružné. Mísu přikryjte utěrkou a nechte ho hodinu kynout.
Po této době těsto vyjměte a rozdělte ho na 8-10 dílů. Vytvarujte z něj válečky a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme podruhé půl hodiny kynout. Předehřejte troubu na 200 stupňů .
Housky příčně rozkrojíme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme černým kmínem nebo sezamem. Vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut dozlatova. Po vyjmutí je nechte vychladnout na mřížce.