Hřebíček je známý svou užitečností. Nejenže zvýrazňují chuť zimního čaje nebo odvaru, ale mají také expektorační a analgetický účinek. Můžete z nich připravit domácí sirup, který je skvělý při zimních infekcích horních cest dýchacích. Recept je velmi jednoduchý.
Hřebíčkový sirup je ještě lepší než sirup z bobkového listu.
V zimě naše babičky používaly domácí sirupy jako prevenci na podporu imunity. Nejoblíbenější jsou sirupy česnekové, cibulové nebo z bobkového listu. Každý z nich má řadu jedinečných vlastností. Za přečtení stojí také recept na domácí hřebíčkový sirup. Toto nenápadné koření, které nám po svátcích zůstává v domácnostech, má velkou sílu.
Hřebíčkový sirup má expektorační, analgetické a protiplísňové účinky. Zklidňuje dýchací cesty a ulevuje od nepříjemné bolesti v krku. Níže vám ukážeme, jak jej připravit.
Hřebíček a med
K přípravě sirupu potřebujeme pouze 3 ingredience . V případě potřeby ho můžeme obohatit o citronovou šťávu.
Hřebíčkový sirup – seznam ingrediencí:
120 ml kvalitního tekutého medu
7 hřebíčků
1 polévková lžíce skořice
volitelně: 2 lžíce citronové šťávy
1 malá sklenice
Hřebíčkový sirup – příprava
Do sklenice nalijte med. Do medu nasypte hřebíček a skořici a důkladně promíchejte. Sklenici zakryjte a nechte ji 48 hodin stát. Po uplynutí této doby vyjměte hřebíček z medu.
Sirup skladujte v uzavřené sklenici v chladničce. Používejte až 3x denně při infekcích horních cest dýchacích . Pokud máte pochybnosti, zda jej máte používat, poraďte se se svým lékařem. Mezi kontraindikace užívání hřebíčkového sirupu může patřit například užívání některých léků a těhotenství.