Před přidáním zeleniny a masa do vývaru udělám jednu věc. Vylepší to chuť lépe než Maggi.

I když se zdá, že na klasickém receptu na vývar toho moc změnit nelze… v kuchyni je možné všechno. Od té doby, co jsem se tento způsob naučila, se k němu často vracím, zejména v zimě. Takto připravený vývar je výživnější a chuťově výraznější.

Vařit vývar tímto způsobem se vyplatí, zejména v zimě.

Recept na klasický vývar je velmi jednoduchý, ale existuje mnoho způsobů, jak ho připravit. Proto v každé domácnosti chutná trochu jinak. I zde jde o přísady, protože existuje mnoho způsobů, jak tuto polévku dochutit. Často na ně mají jiný názor i slavní šéfkuchaři.

Ještě více chuti

Nejlepším příkladem je smažená cibulka. Mnozí z nás si bez ní nedokážou představit přípravu vývaru, protože dodává polévce sladkou chuť. Jiní ji vynechávají úplně. Tentokrát však nejde o chuť, ale o způsob přípravy surovin. Možná cibule posloužila jako inspirace pro přípravu další zeleniny a masa tímto způsobem? „Zapečený“ vývar si získává stále větší oblibu. A není divu, protože pečená zelenina má mnohem lepší chuť než ta vařená. Proto na tento vývar nebudete potřebovat tolik koření.

Důležitý první krok

Vývar, který je v počáteční fázi přípravy umístěn v troubě, nikoli v kuchyni, není třeba sledovat ani přidávat ingredience v určitou dobu. Ingredience se umístí na plech, osolí a opepří, potřísní olivovým olejem a vloží na hodinu do trouby. Během této doby nepotřebují naši pozornost. „Pečený“ vývar můžeme připravit z masa, které máme nejraději, nebo z masové směsi, tedy z hovězího, kuřecího a kachního. Navíc pórek, mrkev, petržel a cibule jsou úplně stejná zelenina jako ve vařené verzi. Stojí za to přidat čerstvý libeček, který dodá charakteristickou chuť, stejně jako bobkový list, oregano pepř a sušené houby.

Pečený vývar

Ingredience: 

  • Maso na vývar – například 2 kuřecí stehna, 2 křídla a hovězí bůček,
  • 1 středně velká cibule,
  • 4 mrkve.
  • 1 pórek,
  • 2 petržele,
  • polovina celeru,
  • 3 lžíce čerstvého libečku
  • 4 koření,
  • 2-3 bobkové listy,
  • 3 stroužky česneku,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • máslo nebo olivový olej.

Způsob přípravy:

  1. Vložte maso a zeleninu nakrájené na větší kousky na plech. Hojně osolte a opepřete podle chuti. Vše pokapejte olivovým olejem nebo máslem.
  2. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi hodinu. Zelenina i maso by měly zhnědnout.
  3. Po upečení vše vložte do hrnce, zalijte vodou a přidejte koření.
  4. Vařte na mírném ohni asi 3 hodiny.
  5. Podle chuti osolte a opepřete.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *