K přípravě palačinek stačí jen několik málo ingrediencí. Při jejich kombinování a smažení však můžete použít mnoho triků. Myslíte si, že je všechny znáte? Já vám ještě jeden slevím.
Mohlo by se zdát, že palačinky jsou tak jednoduché jídlo, že je zvládne připravit každý. To je sice pravda, ale jejich kvalita se bude značně lišit. Ideální jsou měkké, pružné, tenké palačinky, které se vůbec netrhají. Bohužel není snadné toho dosáhnout.
Každý má svůj vlastní recept na palačinky
Klíčem k přípravě dobrých palačinek jsou správné ingredience, těsto a smažení. A vlastně každá z těchto záležitostí má své vlastní triky a každá kulinářská autorita přidá něco od sebe. Moje babička například doporučuje používat místo mléka podmáslí, díky němuž je těsto výjimečně vláčné a pružné. A teta radí přidat do mouky lžičku moučkového cukru. Věří, že díky tomu palačinky rychleji zhnědnou a na okrajích budou křupavé. Mám ještě několik osvědčených triků na přípravu palačinek.
Osvědčené triky
- Palačinky budou pružné, pokud místo míchání všech ingrediencí najednou nejprve rozšleháte vejce a poté přidáte mouku, vodu a mléko.
- Palačinky nemají rády spěch, stejně jako mnoho jiných moučných jídel. Proto po přípravě těsta formu přikryjte a vložte ji do lednice alespoň na 30 minut. Pak lepek důkladně zvlhne a umožní vám usmažit velmi tenké palačinky, které se nebudou trhat.
- Mastné palačinky jsou hrůza. Musíte je smažit na malém množství tuku, stačí pánev každé 2-3 palačinky vymastit. K tomu je ideální kuchyňský kartáč, nejlépe ze silikonu. Celý povrch je pak rovnoměrně pokryt tenkou vrstvou tuku a palačinka je dokonale propečená.
Novinka na seznamu
Nedávno jsem na svůj seznam palačinkových triků přidala ještě jeden. Týká se hlavní ingredience – mouky. Místo běžné pšeničné mouky používám mouku na pečení, která je velmi jemně mletá. Je mimořádně jemná a často se označuje jako „měkká“, protože obsahuje méně bílkovin než běžná mouka. Je určena na pečení koláčů, jak už název napovídá, „bábovek“, ale výborně se hodí i na přípravu palačinek. Pro dosažení ještě lepšího efektu se vyplatí ji prosévat. Palačinky pak budou křehké, měkké, ale velmi pružné. Jsou ideální k podávání s ovocem, džemem, sýrem a jakoukoli slanou náplní.
Recept na palačinky
Ingredience:
- 2 vejce,
- 1 hrnek mouky na pečení,
- špetka soli,
- půl šálku vody,
- 1 šálek mléka,
- 3 lžíce rozpuštěného másla na těsto,
- máslo na smažení.
Způsob přípravy:
- Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl.
- Do předem prošlehané mouky přidáme mléko, vodu a vejce. Vše rozmixujeme na homogenní hmotu mixérem na vysoké otáčky a postupně přidáváme rozpuštěné máslo.
- Rozpálíme pánev a pomocí štětce ji lehce vymažeme máslem.
- Na rozpálenou pánev nalijte porce těsta a rovnoměrně je rozetřete po celé ploše. Palačinky smažte z obou stran dozlatova.