Ne z pánve a ne rozmačkané. Dvakrát týdně podávám švédské brambory se slaninou.

Brambory často považujeme jen za přílohu k druhému chodu. Přitom mohou hrát hlavní roli a také vypadat mimořádně efektně. Tento švédský recept mi už mnohokrát pomohl.

Hasselbeckovy brambory jsou stále oblíbenější, ale ne vždy víme, ze které země tento recept pochází. Tento tradiční pokrm pochází ze Švédska. Jeho základem jsou brambory s hlubokými zářezy, které jim dodávají jedinečný vzhled připomínající harmoniku. Poté se pečou v troubě s přídavkem.

Švédský nápad

Ve Švédsku se jim podařilo najít způsob, jak udělat brambory nejen chutné, ale i efektní. Navíc je jejich příprava jednoduchá. Jedná se o univerzální pokrm, který lze rychle připravit k obědu nebo večeři. Křupavá slupka brambor příjemně kontrastuje s měkkým vnitřkem. Jedinečnou chuť a vůni získají pečením při vysokých teplotách, které jim dodá bohaté aroma.

Volitelný vnitřek

Příprava tohoto lákavého pokrmu je velmi jednoduchá. Důležité je vybrat brambory stejné velikosti, aby bylo zajištěno rovnoměrné propečení. Stačí je oloupat nebo dobře potřít a poté nakrájet na tenké plátky, aniž byste je prořízli celé. Poté přidejte uzenou slaninu, cibuli a česnek a vyplňte jimi zářezy v bramborách. Vhodným doplňkem je také sýr. Potřené olivovým olejem a ochucené solí a pepřem se položí na plech a pečou se dozlatova.

Brambory na skandinávský způsob

Ingredience: 1:

  • Složení: 4 středně velké brambory,
  • 2 plátky uzené slaniny,
  • 1 cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 lžíce olivového oleje nebo olivového oleje,
  • sůl a pepř podle chuti.

Způsob přípravy:

  1. Oloupejte brambory nebo je důkladně omyjte a osušte.
  2. Poté brambory nakrájejte na tenké plátky, ale neprořízněte je celé. Plátky by měly být nahoře a dole oddělené, čímž vznikne „harmonika“.
  3. Nakrájejte velké plátky uzené slaniny, cibule a česneku na tenké plátky.
  4. Tyto ingredience vložte do zářezů brambor.
  5. Brambory potřete rostlinným nebo olivovým olejem a posypte solí a pepřem.
  6. Brambory hasselback vložte do žáruvzdorné formy lehce vymazané olejem.
  7. Předehřejte troubu na 190 °C a brambory pečte asi 30-40 minut.
  8. Po prvních 30 minutách sundejte pokličku a vidličkou zkontrolujte, zda jsou brambory měkké.
  9. Nakonec brambory pečte dalších 5-10 minut bez pokličky, aby zvenku zhnědly.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *