Polévka na dvanáctou noc se na stole objevuje každý rok, ale jen v tento jediný den. Má jedinečnou chuť a zaručuji vám, že jste nikdy předtím nic podobného nejedli. Vařím ji z hovězího vývaru, s přídavkem krůtího vývaru nebo porce kachního vývaru. Těší se na něj celá rodina. Vždycky musím udělat velkou dávku, protože nikdo nikdy nedojí jednu várku.
Zajímá vás, jaké další neobvyklé věci můžete do vývaru vymyslet? I vy můžete. Toto je tradiční verze, kterou připravují generace, takže recept je vyzkoušený. Proč je tak zvláštní? Může za to jedna známá ingredience, která však není specifická pro tuto polévku.
Recept na congee z Dvanácté noci je u nás doma přísně střežen. Naštěstí po dlouhém přemlouvání babička podlehla a dovolila mi, abych se s vámi o něj podělila.
Ingredience pro dvanáctou noc congee
Já ho vždy podávám s těstovinami z hnízda, ale můžete ho připravit i s vašimi oblíbenými těstovinami. Z dětství si pamatuji, jak moje babička dělala domácí těstoviny a krájela je na silné a tenké nudličky. Samotná příprava není složitá, ale je jasné, že ne vždy je dost času na to, aby se vše dělalo od základu.
- 1,5 kg hovězího masa
- 2 krůtí kýty
- 4 střední mrkve
- 2 petržele
- polovina středně velkého celeru
- velký kus pórku
- 1 střední cibule
- 4 kusy oregana pepř
- 2 bobkové listy
- trochu libečku
- šťáva z kysaného zelí
Kromě toho:
- hnízdo těstovin
- čerstvá petrželka na posypání
- sůl a pepř podle chuti
Jak připravit vývar na Dvanáctou noc?
- Maso důkladně očistěte a nejlépe na několik minut namočte do studené vody. Pokud máte velký kus hovězího masa, nakrájejte ho navíc. Vložte je do hrnce a naplňte studenou vodou asi 3 cm nad maso. Vařte ho na co nejnižším ohni.
- Když se začne vařit, po chvíli se začne shromažďovat pěna, tj. bílá nebo šedá pěna, která vzniká srážením bílkovin v mase. Sbírejte je co nejšetrněji, já obvykle používám polévkovou lžíci. Pokud je jich opravdu hodně, vybírám je děrovanou lžící.
- Když tekutina zprůhlední, přidám oregano pepř a bobkový list. V této chvíli také oloupejte mrkev, petržel a kousek celeru. Pokud máte velké kusy, doporučuji je rozkrojit na polovinu. Co se týče pórku, přidávám pouze světlou část a malé množství světle zelené části. Omývám je velmi pečlivě a listy co nejvíce ohýbám, protože se mezi nimi může nahromadit velké množství písku, který může celý vývar Dvanácté noci zkazit. Na hořáku také osmahnu cibuli. Všechnu zeleninu přidejte do vývaru. Vařte na nejnižším stupni po dobu 2-3 hodin.
- Mezitím zkontrolujte měkkost krůtího masa, bude hotové dříve než hovězí. Proto je lepší je vyndat dříve. Přemýšlíte, co s ním udělat? V mém případě mají všichni rádi maso ve vývaru, takže ho rozdělím na menší kousky a rozložím na talíře. Někdy je ho však příliš mnoho, a tak dělám drůbeží paštiku, pomazánku na chlebíčky nebo listové těsto či kynuté placičky. Jen je třeba je pořádně okořenit, protože po uvaření toho moc není.
- Když je hovězí maso měkké, ochutíme vývar solí a pepřem podle chuti. Vím, že někteří lidé rádi přidávají oblíbené tekuté koření, ale já ho nepřidávám. Má špatné složení a kazí chuť důkladně uvařeného vývaru na 6 ledna. Vařte dalších 15 minut, přidejte několik lžic tajné přísady – šťávy z kysaného zelí. Doporučuji to zkoušet pravidelně, protože se to dá snadno přehnat. Já vše společně vařím jen několik minut.
- Udělám si také domácí těstoviny, porci dám na talíř, zaliji vývarem, přidám krůtí maso a nakrájenou mrkev. Petrželku omyji, důkladně osuším a nasekám. Vývarem z Dvanácté noci zastříknu jen podle potřeby. Ne každý v mém domě ho má rád.