Chléb bez mouky a droždí. Pouze tři ingredience, bez lepku

Tradiční pšeničný chléb ztrácí na oblibě kvůli nízké výživové hodnotě a přítomnosti lepku. Mnoho lidí hledá alternativy, které jim umožní obohatit svůj jídelníček o cenné živiny a zároveň zachovat chuť tradičního chleba. Existuje mnoho možností a jednou z nich je pohankový chléb. Jeho jemná oříšková chuť a vlhká, kompaktní konzistence vás jistě přesvědčí, že stojí za to zkusit si ho vyrobit doma sami.

Bezlepkový a bohatý na zdraví prospěšné látky jsou nesporné výhody tohoto chleba. Zjistěte, proč byste ho měli zařadit do svého jídelníčku.

Zdravý chléb z nevařené pohanky

Pohanka je v české kuchyni dobře známá. Málokdo si však uvědomuje, že se jedná o všestrannou surovinu, ze které lze připravit i chléb. Její složení obsahuje mnoho cenných živin. Za zmínku stojí, že je zdrojem složitých sacharidů, které naše tělo tráví pomalu. Díky tomu nám jeho konzumace v potravinách poskytuje energii na dlouhou dobu. Kromě toho obsahuje rostlinné bílkoviny, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Obiloviny obsahují také vlákninu, která je cenná pro náš trávicí systém. Zvyšuje také pocit sytosti po jídle. Je také zodpovědná za regulaci hladiny cukru v krvi.

Pohanka je bohatá na vitaminy a minerální látky – obsahuje vitaminy skupiny B, hořčík, železo, měď, mangan a fosfor. Je také bohatá na antioxidanty, jako jsou polyfenoly a flavonoidy, které mají protizánětlivé účinky a chrání tělo před škodlivými účinky volných radikálů.

Díky obsahu antioxidantů a vlákniny má pohanka pozitivní vliv na srdce. Snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi, reguluje krevní tlak a snižuje riziko srdečních onemocnění.

Pohanka má pozitivní vliv na mozek. Obsah rutinu, flavonoidů, vitaminů skupiny B a hořčíku podporuje neuroprotektivní účinky a pomáhá udržovat energetickou rovnováhu mozku. Pomáhá snižovat stres, udržovat dobrou náladu a podporuje kognitivní funkce včetně koncentrace a paměti .

Pozitivní účinky pohanky znamenají, že nemáme jinou možnost než ji zařadit do svého jídelníčku. Stejně chutná je i ve formě chleba.

Recept na pohankový chléb

Ingredience: Pohanka:

  • Pohanka: 500 g nevařené pohanky,
  • 2,5 lžičky soli,
  • voda.

Začneme propláchnutím krupice. Poté ji přendáme do velké mísy a zalijeme 750 ml vody. Necháme ji přes noc nebo 10-12 hodin nabobtnat. Druhý den zkontrolujeme, kolik tekutiny nasála. Pokud je vody málo, přidáme ji více, aby byly kroupy mírně zakryté. Opět necháme několik hodin odstát a večer zkontrolujeme, kolik vody ještě zbývá. Kroupy by měly být lehce pokryté tekutinou. V tomto stavu ji šlehejte, dokud není homogenní. Přidejte sůl a promíchejte.

Připravené kroupy vložte do formy na chléb vyložené pečicím papírem, přikryjte utěrkou a opět nechte 10-12 hodin nebo přes noc. Ráno vložíme vychladlý perník do formy, nastavíme teplotu na 200 °C a pečeme asi 50 minut. Po této době by měl chléb zezlátnout. Vyjměte ho a krájejte až po vychladnutí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *