Tato lahodná, hřejivá luštěninová večeře osloví nejen zapálené vegetariány. Krémová omáčka z bílých fazolí je výraznější díky přidání anglického sýra čedar. Tímto přídavkem nešetřete, a abyste umocnili pozitivní dojmy ze sýra, posypte hotový pokrm na talíři strouhaným čedarem.
Moje rodina si na fazolích ve smetanové čedarské omáčce opravdu pochutnala.
Tuto večeři můžete připravit za 15 minut s použitím lusků z konzervy. Pokud dáváte přednost fazolím a cizrně samotné, namočte je a uvařte podle čl. Chuť tomuto pokrmu dodá aromatický česnek osmažený na olivovém oleji. Dejte pozor, aby se nepřipálil, protože by mohl zhořknout.
Jak si uvařit fazole a cizrnu sami?
Vaření bílých fazolí a cizrny vlastními silami zabere o něco více času než používání hotových luštěnin z plechovky nebo sklenice, ale za pokus to stojí. Věnování několika minut takové činnosti rozhodně obohatí chuť celého pokrmu.
Fazole i cizrnu je třeba propláchnout a přelít studenou vodou. Nechte je odležet alespoň 8 hodin. Poté lusky propláchněte, zalijte čerstvou vodou a vařte na mírném ohni ve dvou oddělených hrncích. Fazole by měly být měkké po 45 minutách, cizrna někdy vyžaduje vaření 1 až 1,5 hodiny. Uvařené lusky vyhoďte do síta.
Jak skladovat uvařené lusky?
Uvařené lusky lze skladovat v chladničce až 5 dní a v mrazničce několik měsíců. Před uložením fazolí nebo cizrny do nádoby odolné vůči teplotám pod bodem mrazu položte sušenou zeleninu na tác a vložte ji na 30 minut do mrazničky. Po ztuhnutí je přendejte do nádoby s víkem nebo do sáčku se zipem. Vyplatí se na etiketu napsat aktuální datum, abyste věděli, kdy končí jejich platnost.
Jak připravit krémovou cizrnu s brokolicí a sýrem čedar za 15 minut?
Z těchto surovin připravíte chutnou večeři pro 2-3 osoby. Luštěniny ve smetanové omáčce podávejte s křupavou bagetou opečenou v troubě nebo tyčinkami z listového těsta.
Ingredience: 1:
- Složení: 1 lžíce olivového oleje,
- 4 stroužky česneku,
- 1 plechovka bílých fazolí,
- 1 plechovka cizrny,
- 0,5 šálku zeleninového vývaru,
- 6-8 růžiček brokolice,
- 150 g strouhaného sýra čedar,
- sůl, pepř podle chuti.
Recept:
- V hrnci se silným dnem rozehřejeme olivový olej. Přidejte na tenké plátky nakrájený česnek a smažte, dokud se pěkně nerozvoní.
- Poté přidejte okapané fazole z konzervy a zalijte vývarem. Když se vaří, rozmačkáme je šťouchadlem na brambory.
- Přidejte nakrájené růžičky brokolice a okapanou konzervovanou cizrnu. Lusky aquafaby můžete použít na přípravu veganské pusinky.
- Zeleninu smíchejte s omáčkou z bílých fazolí a vařte pod pokličkou asi 5-7 minut.
- Po uplynutí této doby pokličku sundejte a snižte výkon hořáku. Přidejte nastrouhaný sýr čedar a promíchejte, aby se rozpustil.
- Podle chuti osolte a opepřete.