Cikánský sleď je méně známý, ale tradiční způsob přípravy této ryby. Jsou pikantní a rybí slanou chuť vyvažuje umami rajčat. Ačkoli jsou chuťově neobvyklé, skládají se ze snadno dostupných surovin.
Sleď po sádle
Ačkoli se jedná o typický vánoční pokrm, sledě lze jíst neustále . Zejména během nedávno prodlouženého svátečního období, které končí mimořádnou slavnostní večeří o dvanácté noci. Stojí za to podávat sledě připraveného tímto méně tradičním způsobem.
Cikánský sleď je pikantní předkrm, který lze podávat jako salát. Můžete ho také podávat tradičnějším způsobem – na talíři a jíst ho v plátcích. V obou formách překvapí svou pikantní a plnou chutí.
Sleď v rajčatové marinádě
Rajčatovou příchuť tohoto sledě získáte použitím jakékoliv omáčky . Nejjednodušší je však jednoduše použít kečup. Vybereme si kvalitní s vysokým obsahem rajčat.
Složení
500 g filé ze sledě matyas
150 g kečupu
1 lžička hořčice
2 červené cibule
2 nakládané nebo konzervované okurky
1 malá chilli paprička
2 lžíce řepkového oleje
Koření: cukr, sůl, pepř, sladká a pálivá paprika.
Salát z cikánských sleďů
Sleďe namočte na chvíli do mléka nebo vody, podle toho, jak je slaný. Po vyjmutí je opláchněte a důkladně osušte papírovou utěrkou. Rozdělte je na kousky široké 2-3 cm .
Cibuli a okurku nakrájejte na půlkolečka. Nakrájejte chilli papričku. V míse smíchejte ingredience na marinádu společně s paprikami. Dochuťte podle chuti.
Všechny ingredience dejte do mísy, zalijte zálivkou a promíchejte jako salát . Nejlépe je pak dejte do sklenice marinovat. Po jedné noci budou hotové.